Linkovi

Manje detektora laži u čuvanju nuklearnih tajni (5/9/03) - 2003-09-05


Osobe koje imaju pristup nuklearnim tajnama, posebice u američkim nacionalnim laboratorijima za nuklearno oružje, rjeđe će biti testirane detektorima laži u budućnosti - objavilo je jučer američko Ministarstvo energetike, o čemu izvješćuje "New York Times".

Komentirajući da se radi o prilično iznenađujućoj objavi, njujorški list navodi i brojke: do sada, detektorom laži bilo je testirano u prosjeku oko 20 tisuća osoba, uglavnom uposlenika na osjetljivim mjestima, poput razvoja oružja i obavještajne djelatnosti. Sada će, po novome, biti testirano samo oko 4 i pol tisuće osoba. Ovaj je potez rezultat velikih kritika na račun pouzdanosti detektora laži u osiguravanju nuklearnih postorjenja, piše "New York times".

Infrastruktura Sjedinjenih Država raspucana je, curi i puna je rupa, a svakim danom stanje postaje sve gore, piše "USA Today", navodeći izvješće Američke udruge građevinara, kojim se opisuje stanje prometnica, te vodoopskrbnih i elektroenergetskih objekata u zemlji.

Prema izvješću, glavni krivci za takvo propadanje infrastrukturnih objekata su slaba ekonomija, ograničeni savezni programi financiranja, rast stanovništva, te prijetnja terorizma, koja je financijska sredstva pretočila u pojačanje sigurnosti. Između ostalih brojčanih podataka, posebno upada u oči ocjena da je gotovo 30 posto mostova bilo strukturalno deficijentno ili zastarjelo još 2000. godine, a kamoli da se spomene trenutno stanje.

XS
SM
MD
LG