Linkovi

Plastika od kukuruza - biorazgradiva! (5/9/03) - 2003-09-05


U Sjedinjenim Državama, ovih se dana na policama samoposluživanja pojavljuje plastična ambalaža, koja je napravljena od - kukuruza!

Radi se o novom proizvodu, kukuruznoj plastici, službeno poznatoj pod nazivom polilaktidi, koja se, nakon sporadičnih izleta i maloprodajnu mrežu, konačno počinje masovnije upotrebljavati. Glavna karakteristika kukuruzne plastike je da se raspada, stvarajući pritom - humus. Za raspad joj treba 47 dana, a pritom je i izbirljiva: ne uspijeva se raspasti u uobičajenim odlagalištima otpada, kao niti u malim vrtovima. Kukuruznoj plastici, naime, treba povišena temperatura za raspad, što se događa samo u velikim hrpama organskog otpada u kojima nastaje kompost, odnosno humus. Iz istog razloga, međutim, ova se plastika topi ako ju se ispuni vrućim sadržajem, ili ako se u njoj zagrijava hrana u mikrovalnoj pećnici.

Svoju prvu veću uporabu, polilaktidi su doživjeli tijekom Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju. Kompanija Coca Cola tamo je za prodaju svojih napitaka koristila čaše izrađene od kukuruzne plastike. Pola milijuna takvih čaša, koje bi inače predstavljale ogroman problematičan otpad, ovako je bilo pretvoreno u humus i prodano vrtlarima.

XS
SM
MD
LG