Linkovi

U Torontu počeo Međunarodni filmski festival (5/9/03) - 2003-09-05


Toronto će ovih dana opet biti u vrhu svjetskih vijesti, ali ovog puta ne zbog epidemije SARS-a: temperaturu u gradu ovih dana dizat će filmske zvijezde, a ne virus. Od jučer, pa slijedećih deset dana, najveći kanadski grad je domaćin svjetskog festivala, kojemu po važnosti primat u svijetu odnosi samo Cannes. Strahovanja da će se nedavna epidemija SARS-a odraziti i na broj i kvalitetu filmova, kao i broj posjetitelja, pokazala su se neutemeljenom.

U konkurenciji se prikazuje 336 filmova iz 55 zemalja. Publicitet filmova pojačat će i priličan broj filmskih zvijezda, što iz Hollywooda, što iz drugih dijelova svijeta. Iz 'prve lige' u Toronto stižu Nicole Kidman, Anthony Hopkins, Meg Ryan, Denzel Washington, Nicolas Cage, Cate Blanchett i Sean Penn. Čak dvoje redatelja Coppola potvrdilo je dolazak: Francis Ford Coppola, povodom specijalne projekcije njegovog filma iz 1982, "One From the Heart", te njegova kćerka Sofia, sa svojim redateljskim prvijencem "Lost in Translation", koji je do sada dobio sjajne kritike.

Dijapazon filmova je vrlo širok: od holivudskih komedija, - poput "Matchstick Men", Ridleya Scotta, i "School of Rock", Richarda Linklatera -, preko izazovnih neovisnih filmova, - recimo, iskupljujući "21 Grams" ili seksualno eksplicitni "In the Cut", u kojemu igra Meg Ryan - pa do potencijalnih kultnih ostvarenja – primjerice "Les Triplettes de Belleville", bizarni animirani biser iz Francuske.

Festival u Torontu prava je odskočna daska i za pretendente na Oskare. Među ranijim slavodobitnicima, kojima se kasnije osmjehnula i nagrada Američke filmske akademije, bili su "American Beauty", "Crouching Tiger, Hidden Dragon", te "Bowling for Columbine". Za neke filmove, poput "The Company", Roberta Altmana, te "Girl with a Pearl Earring", Toronto će biti pokazatelj imaju li uopće izgleda u borbi za Oskare.

I, na kraju, kažimo da ove godine u Torontu nema niti jednog filma hrvatske produkcije. Iz Bosne i Hercegovine, tu su dva ostvarenja: "Gori Vatra", Pjera Žalice, te "Ljeto u Zlatnoj Dolini", Srđana Vuletića.

XS
SM
MD
LG