Linkovi

Borbe u Afganistanu (5/9/03) - 2003-09-05


Koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama odlučna je u borbi protiv terorizma. Prvu bitku predstavljalo je iskorjenjivanje talibana u Afganistanu. Muslimanski ekstremistički talibanski režim udomio je teroriste al-Qaide i pružio im primarno sigurno utočište. Međutim, ostaci talibana i al-Qaide još uvijek postoje u nekim dijelovima te zemlje. Nedavno su talibanske snage, kako se pretpostavlja, ubile devet afganistanskih vojnika te jednog policajca na jugu zemlje. Oni su poginuli u području Afganistana u kojem operiraju afganistanske i savezničke snage. Među koalicijskim snagama je također bilo žrtava.

Koalicija je krenula u ofenzivu te koristi borbene zrakoplove i helikoptere kako bi istjerala talibanske snage iz uporišta u planinama afganistanskog okruga Dai Chopan. Vojni zapovjednici javljaju da je u borbama poginulo gotovo stotinu pripadnika talibanskih snaga.

Glasnogovornik State departmenta Philip Reeker, izjavio je da će Sjedinjene Države “ustrajati u svojoj nakani”. "Terorizam je još uvijek problem, ali je situacija za narod Afganistana, bez ikakve dvojbe, mnogo bolja nego li je bila pod talibanskim režimom. Mi ćemo nastaviti surađivati s Afganistancima kako bismo osigurali da im bude bolje, da imaju stabilnost, mir, sigurnost i napredak".

Gospodin Reeker je dodao da Sjedinjene Države “neće ustuknuti ili biti odvraćene negativnim izvješćima ili ponekim neuspjehom.” "Ono što trebamo učiniti jest nastaviti suradnju s Afganistancima po ovim pitanjima, suradnju s afganistanskom vladom, koja nastavlja raditi u skladu s odredbama Bonskog sporazuma, na procesu prema uspostavljanju stalne vlade. Mi ćemo im pružiti podršku u tim nastojanjima".

Afganistan se još uvijek sučeljava s izazovima. “Međutim,” rekao je predsjednik George Bush, “mi svakodnevno suradjujemo kako bismo osigurali da Afganistan u budućnosti bude slobodna, stabilna i miroljubiva zemlja".

XS
SM
MD
LG