Linkovi

Nedovoljan broj katoličkih svećenika možda će dovesti do ukidanja celibata (4/9/03) - 2003-09-04


Bostonski Christian Science Monitor piše o nedovoljnom broju katoličkih svećenika, što je navelo neke crkvene dužnosnike da predlože ukidanje celibata. Ova inicijativa nije proizašla iz seksualnih skandala američkih svećenika, već zbog jedne druge dugotrajne krize u katoličkoj crkvi – nedovoljnom broju svećenika. Sa sve manje sjemeništaraca i sve starijim svećenstvom, u ovom trenutku oko 16 posto američkih župa nema svećenika. U inozemstvu – piše Christian Science Monitor – situacija je još teža, napominjući da bi ovo moglo signalizirati najtemeljitiju promjenu u rimokatoličkoj crkvi od pokreta protestantske Reformacije. I dok se u brojnim kršćanskim denominacijama primjećuje također nedostatak svećenika, svećenstvo i euharistija su u srži katoličkog vjerovanja i mnogi su zabrinuti da bi došlo do tzv. "protestantizacije" vjere, ukoliko bi laici, koji ne mogu služiti misu, upravljali župama.

Washington Post donosi tekst o najvećoj svjetskoj glazbenoj kompaniji Universal koja je najavila smanjenje cijena kompaktnih diskova svojih izvođača u nastojanju da ponovo zadobije kupce koji do muzike dolaze digitalnim putem, često i besplatno, preko internetskih sustava za dijeljenje datoteka. Na ovu kompaniju inače otpada 30 posto ukupne prodaje glazbenih diskova i za nju snimaju zvijezde poput Eminema, Shanie Twain, Nelly i sastava U2. Iz uprave je priopćeno da će u nekoliko sljedećih tjedana sniziti cijenu prosječnog diska na oko trinaest dolara, što je šest dolara manje negoli sada, odnosno smanjenje od skoro 30 posto. Glazbena industrija u cjelini – podsjeća nas Washington Post – posljednjih je godina pretrpjela velike udarce za koje uglavnom okrivljuje besplatni način nabave glazbe putem Interneta i piratstva autorskih prava.

Los Angeles Times danas donosi tekst o tzv. krađi identiteta. Savezna vlada je u prvom sveobuhvatnom proučavanju tog problema došla do zaključka da je on poprimio razmjere epidemije – pogađajući oko 5 posto odraslih Amerikanaca svake godine, te koštajući banke, biznise i potrošače oko 50 milijardi dolara. Otprilike 9 milijuna i 900 tisuća žrtava zabilježeno je prošle godine, a u proteklih pet godina taj se broj procjenjuje na ukupno 27 milijuna. Najčešći oblik ovog zločina jest da se kradljivac predstavlja kao osoba od koje je otuđio kreditnu karticu ili saznao broj bankovnog računa. Međutim – kako piše Los Angles Times – najviše zabrinjava vrsta prijevare u kojoj se kreditna kartica izdaje kriminalcu, ali na ime žrtve. Ta vrsta prijevare obuhvatila je prošle godine 3 milijuna i tristo tisuća osoba.

XS
SM
MD
LG