Linkovi

Upravno Vijeće Iraka priznato (4/9/03) - 2003-09-04


Upravno vijeće Iraka imenovalo je vladu. Kao i Vijeće, nova vlada ima 25 članova. A, kao i članovi Vijeća, ministri u Vladi dolaze iz različitih dijelova Iraka, predstavljajući sve veće vjerske i etničke skupine.

Nedavno je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda priznalo Upravno vijeće Iraka. U rezoluciji Vijeća sigurnosti pozdravlja se široka reprezentativnost Vijeća kao prvi važan korak u formiranju nove vlade koja će biti međunarodno priznata i koja će primjenjivati načelo suvereniteta zemlje. Kao što je to rekao američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Negroponte, podrška Ujedinjenih naroda ovom vijeću "ubrzava nastup dana kad će irački narod biti gospodar vlastite sudbine". "Ova rezolucija pomaže utiranju puta prema miru, stabilnosti i demokraciji koje je dugo potlačivani irački narod zaslužio. Također šalje i jasan signal onima koji se protive političkoj transformaciji koja se odvija u Iraku da nisu u suglasju sa svijetom".

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio kako Upravno vijeće Iraka predstavlja snove i težnje iračkog naroda. "U dvadeset-petočlanom Vijeću nalaze se pripadnici šiita, sunita, Kurda, Asirijaca, Turkmena, muškaraca i žena. To je široki odraz iračkog stanovništva. Svakako, mislim da je to najvjerojatnije iračko tijelo s najširom zastupljenošću dosad".

Vijeće će pomoći u pokretanju ustavnog procesa u zemlji – ustava kojeg će Iračani napisati za Iračane. Nakon što Iračani usvoje novi ustav, izabrat će suverenu i demokratsku vladu. Svakim danom – prema riječima predsjednika Busha – "Irak je sve bliže slobodnom i funkcionalnom društvu koje je dugo vremena bilo onemogućavano". "Držimo zadatu riječ Iračanima pomažući im da od svoje zemlje učine primjer demokracije i prosperiteta u cijeloj regiji".

Koalicija koju predvode Sjedinjene Države i narod Iraka" - dodao je predsjednik Bush – "učinili su zapaženi napredak u kratkom razdoblju i mi ćemo okončati odličan posao koji smo započeli".

XS
SM
MD
LG