Linkovi

Tajni dokument Pentagona ukazuje da je planiranje za poslijeratni Irak bilo neadekvatno (4/9/03) - 2003-09-04


Dužnosnici američkog Ministarstva obrane su priznali kako je u jednom izvješću Pentagona rečeno da vojni planeri nisu imali dovoljno vremena pripremiti poslijeratne operacije u Iraku jer je borbena faza okončana prebrzo.

Dužnosnici Pentagona su naglasili da je dokument pripremljen za članove Združenog stožera američke vojske i da je riječ o nacrtu koji nije bio revidiran niti odobren. Međutim, priznaju da se u ovom povjerljivom dokumentu povezuju poslijeratne poteškoće u Iraku s ubrzanim i neadekvatnim planiranjem prije negoli su počele borbe. Ipak dužnosnici odbacuju tvrdnje da je izvješće zamišljeno kao kritika prijeratnih priprema. Umjesto toga opisuju ga kao prikaz situacija s namjerom da pomogne u budućim operacijama.

O ovoj tajnoj procjeni situacije prvi je izvjestio Washington Times, koji je i donio izvatke iz spomenutog dokumenta. U njima se nalazi i dio u kojem se opisuje neadekvatno vojno planiranje za dosad neuspješnu potragu za oružjima masovnog uništavanja u Iraku. Do napisao o ovom izvješću dolazi samo dan nakon što je bivši pomoćnik ministra obrane za kopnenu vojsku Thomas Whaite također kritizirao administraciju predsjednika Busha zbog poslijeratnih nastojanja u Iraku, koja je opisao kao "neadekvatna". Mišljenja gospodina Whitea zabilježena su u njegovoj nedavno objavljenoj knjizi. U njoj se pozdravljaju ofenzivne operacije tijekom rata, ali se planovi za mir proglašavaju nepostojećima.

U vezi s ovom informacijom, recimo i to da se u novom izvješću kongresnog Ureda za proračun upozorava kako bi američka vojska mogla imati poteškoće održavati sadašnju razinu vojnika u Iraku nakon početka sljedeće godine.

U pisanom odgovoru na ovo izvješće, glasnogovornik Pentagona pukovnik Jay deFrank je istaknuo da Ministarstvo obrane kontinuirano preispituje potrebnu razinu vojnika kako bi se osiguralo da vojni zapovjednici imaju na raspolaganju snage koje su im potrebne.

XS
SM
MD
LG