Linkovi

Washington pustio u opticaj nacrt nove rezolucije o Iraku (4/9/03) - 2003-09-03


Sjedinjene Države traže da Ujedinjeni narodi preuzmu veću ulogu u Iraku i pustile su u opticaj nacrt rezolucije kojim se druge zemlje potiču da daju svoj doprinos poslijeratnoj sigurnosti i obnovi Iraka. U primjerku tog nacrta, koji će danas biti dostupan medijima, poziva se na višenacionalne snage Ujedinjenih naroda koje bi se nalazile pod "jedinstvenim zapovjedništvom" Sjedinjenih Država. Po toj rezoluciji bi Sjedinjene Države morale podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda svakih šest mjeseci. Do ovog razvoja događaja dolazi u trenutku dok ministar obrane Donald Rumsfeld putuje na Srednji istok kako bi se susreo sa zapovjednicima i vojnicima u regiji.

Sjedinjene Države nastoje zadobiti podršku drugih članica Vijeća sigurnosti za ovu rezoluciju, u nadi da će sadašnju mirovnu misiju, nakon toga, podržati u druge zemlje – i vojno i financijski.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da je predsjednik Bush odobrio ovu diplomatsku inicijativu nakon što je niz zemalja izjavilo da je za njihovo sudjelovanje u mirovnoj misiji potrebna veća uloga Ujedinjenih naroda.

******

U Briselu se nastavlja pripremni sastanak donatorske konferencije o obnovi Iraka, koja bi se trebala održati u listopadu.

Jučer se razgovaralo o osnivanju fonda za obnovu pod kontrolom Svjetske banke ili Ujedinjenih naroda – umjesto Sjedinjenih Država ili njima predvođene koalicije, kako se početno planiralo.

Europska unija i drugi potencijalni donatori nisu voljni izravno financirati američku misiju u Iraku, nakon rata kojem su se mnoge od tih zemalja protivile.

Američki civilni upravitelj Iraka, Paul Bremer, izjavio je nedavno da će obnova zemlje koštati desetke milijardi dolara.

******

U središnjim područjima Iraka, američka je vojska predala nadležnost vojnoj misiji Poljske, koja predvodi koalicijske snage iz nekoliko zemalja.

U ovoj koalicijskoj postrojbi sudjeluju vojnici iz 21 zemlje, ukupno njih devet tisuća. Najviše je vojnika iz Poljske, Španjolske i Ukrajine, dok su manje postrojbe iz niza drugih zemalja – od Hondurasa pa do Mađarske.

Predaja dužnosti obavljena je u jednom drevnom amfiteatru u blizini ruševina Babilona.

******

Američke obavještajne službe smatraju da je audio snimka s glasom Saddama Husseina – koju je prije nekoliko dana emitirala jedna arapska televizijska mreža – autentična, odnosno da se zaista radi o glasu bivšeg iračkog diktatora.

Zbog slabe kvalitete zvuka CIA ne može jamčiti potpunu sigurnost ove procjene.

XS
SM
MD
LG