Linkovi

Pet tisuća novih agenata za zaštitu putničkog zrakoplovstva (3/9/03) - 2003-09-03


Administracija predsjednika Busha je objavila da će reorganizirati operacije domovinske sigurnosti kako bi se se osiguralo novih pet tisuća agenata za zaštitu komercijalnih putničkih zrakoplova.

Ministar za domovinsku sigurnost Tom Ridge je izjavio da će tzv. "naoružani zrakoplovni agenti" zajedno s djelatnicima Službe za useljavanje i naturalizaciju te carinicima biti obučeni kako bi ih se moglo razmjestiti da spriječe terorističke napade na putničke zrakoplove."Ovo restruktuiranje osigurava ogromni broj osoblja koje će biti u stanju povećati kapacitete tijekom razdoblja povećane opasnosti ili u slučaju terorističkog napada. Što je još važnije, ovim potezom moći ćemo razmjestiti dodatnih pet tisuća saveznih agenata za zrakoplovstvo kad to bude potrebno".

Ministar Ridge ovo je objavio u trenutku dok se približava druga godišnjica terorističkih napada iz 2001. godine. Međutim, do ove objave dolazi i mjesec dana nakon što su se pojavila izvješća da vlada zapravo smanjuje broj "naoružanih agenata u zrakoplovima" kako bi uštedjela nešto novca. Dužnosnici administracije su odbacili ova izvješća.

U posljednje vrijeme, međutim, objavljena su nova upozorenja da al-Qaida možda planira nove napade otetim zrakoplovima u Sjedinjenim Državama i u inozemstvu. Kao dodatak objavi novog programa o povećanju broja agenata, ministar Ridge je izjavio da je njegovo Ministarstvo uspostavilo i mrežu za sigurne komunikacije kako bi se na njoj mogle razmijenjivati informacije o terorističkim prijetnjama. "Dosad smo prema tom planu već osigurali za 50 saveznih država, kao i za dva teritorija te grad Washington, kapacitete da mogu komunicirati preko sigurnih telefonskih linija i održavati video konferencije. Također guverner svake države i gotovo svaki savjetnik za pitanja domovinske sigurnosti sad imaju pristup povjerljivim dokumentima, a za to su morali proći i posebnu sigurnosnu provjeru savezne vlade".

Ministar Ridge je također napomenuo da je njegovo Ministarstvo konsolidiralo sustav inspekcije na granicama za sve osobe koje stižu u Sjedinjene Države. Umjesto tri različita inspektora, sad će postojati samo jedan tzv. "primarni inspektor" koji će obavljati imigracijsku, carinsku i agrarnu kontrolu. Kako je stvar zamišljena, ukoliko dođe do sumnji o nekom putniku, temeljitiju inspekciju provest će neki drugi agent.

XS
SM
MD
LG