Linkovi

Ispunjavanje obveza iz akcijskog plana za Srednji istok (3/9/03) - 2003-09-03


Terorizam na Srednjem istoku treba prestati. Nasilju i ubojstvima nedužnih ljudi mora doći kraj. Do toga mora doći bezuvjetno. Predsjednik George Bush razvio je akcijski plan. Taj plan je predvidio da Izrael i njegov palestinski susjed žive u miru, jedan pored drugog. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Philip Reeker kaže: “Ključno je da se Izraelci i Palestinci ponovno posvete tim ciljevima”.

"U središtu ovog pitanja nalazi se potreba da Palestinci poduzmu maksimalne napore kako bi okončali teror i nasilje. U pitanju nisu osobe, to nije važno. Od važnosti je ono što one rade te ispunjavaju li obećanja koja su dali."

Ključno je da palestinske službe sigurnosti poduzmu konkretne korake kako bi se suprotstavile terorističkim skupinama poput Hamasa koje pokušavaju potkopati napore u traženju mira. Gospodin Reeker kaže da teroristi djeluju protivno težnjama palestinskog naroda.

"Treba poduzeti akciju za temeljito iskorjenjivanje kapaciteta ovih terorističkih organizacija kako bi im se onemogućilo da provode svoje zločinačke, ubilačke akcije, kojima jedino uzrokuju patnje nedužnih i izbacuju iz tračnica mirovni proces, kao i nade i težnje palestinskog naroda. Naša stajališta o Hamasu, toj terorističkoj organizaciji su poznata. A naše je stajalište da terorizam i nasilje trebaju odmah prestati."

Palestinske vlasti su izrazile predanost zaustavljanju nasilja. Da bi se to postiglo treba unaprijediti palestinsku sigurnost, a kako je rekao glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker to treba učiniti što je prije moguće.

"Palestinske sigurnosne službe moraju biti učvršćene pod vlašću premijera Mahmouda Abasa."

Kao što je rekao predsjednik Bush, “teroristi ne govore u ime palesintskog naroda. Palestinska država nikada neće biti izgrađena na temeljima nasilja”.

XS
SM
MD
LG