Linkovi

21. ožujka 2014. - sudar s asteroidom “2003 QQ47”? (3/9/03) - 2003-09-02


Divovski asteroid se kreće prema Zemlji i mogao bi pogoditi naš planet 2014. godine – poručuju američki astronomi.

Oni koji se plaše da bi stanovnici Zemlje mogli doživjeti dramatične scene poput onih iz filma Armageddon, ne trebaju biti previše uplašeni, jer su izgledi da dođe do sudara tek jedan na prema 909 tisuća. Ipak, asteroid nazvan “2003 QQ47” bit će pomno promatran u iduća dva mjeseca.

Uglavnom, potencijalni sudar sa Zemljom mogao bi se dogoditi 21. ožujka 2014. godine. Ukoliko se, ipak, dogodi da dođe do sudara, prema podacima britanskog Centra za promatranje objekata u blizini Zemlje, onda bi to značilo sljedeće: udar bi bio jednak eksploziji 20 milijuna atomskih bombi bačenih na Hirošimu 1945. godine!

Upozorenje o spomenutom asteroidu objavljeno je nakon što je taj divovski kamen prvi put primjećen od strane astronoma u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

Asteroid je zapravo komad stijene preostao nakon stvaranja Sunčevog sustava prije 4.5 milijarde godina. Većina takvih “ostataka” nalazi se u svemiru na sigurnoj udaljenosti od Zemlje, u asteroidnom pojasu između Jupitera i Marsa.

Međutim, gravitacijski utjecaj divovskih planeta, kao što je Jupiter, može “odgurnuti” poneki asteroid iz područja sigurne orbite i poslati ga prema Zemlji.

XS
SM
MD
LG