Linkovi

NBC plus US Vivendi - još jedno medijsko carstvo (3/9/03) - 2003-09-02


Televizijska mreža NBC, čiji je vlasnik korporacija General Electric, dobila je, nakon višemjesečnih pregovora, pravo da se ujedini s američkim medijskim kućama čiji je vlasnik francuska korporacija Vivendi.

Nakon što su okončani pregovori na kojima se nekoliko medijskih kuća - među kojima su bili i MGM Studios i Viacom - natjecalo za pravo udruživanja s američkim podružnicama Vivendija, sada slijede izravni pregovori o modusu ujedinjenja između General Electrica i uprave Viacoma za Sjedinjene Države.

Vivendi je najavio da će zadržati 20 posto udjela u novoj kompaniji, ukoliko se ona osnuje. Nakon što se postigne završni sporazum, Vivendi će zaraditi gotovo četiri milijarde dolara, u gotovini i dionicama, te više od milijardu i pol dolara na ime programa smanjenja duga.

Vrijednost ukupnog posla procjenjuje se na 14 milijardi dolara.

Uprava Vivendija priopćila je da će ujedinjenjem nastati jedan od najprofitabilnijih medijskih konglomerata, s izvanrednim šansama za širenje.

Američki projekti ovog francuskog medijskog diva obuhvaćaju filmsku i televizijsku koprodukcijsku kuću Universal, tri mreže kabelske televizije kao i nekoliko zabavnih parkova.

Vivendi je u ožujku objavio poslovne gubitke koji se smatraju najvećim korporacijskim gubicima u povijesti Francuske.

XS
SM
MD
LG