Linkovi

Umro Charles Bronson (2/9/03) - 2003-09-01


Glumac Charles Bronson, poznat po ulogama u akcijskim filmovima, umro je u 81-oj godini u Los Angelesu od upale pluća. Rođen 1921. godine pod imenom Charles Buchinsky, Bronson je bio jedanesto od petnaestoro djece litvanskih doseljenika. Sa šesnaest godina je postao, poput svog oca, rudar u pensilvanijskim ugljenokopima.

Po povratku iz Drugog svjetskog rata otpočeo je glumačku karijeru igrajući najčešće negativce u gangsterskim filmovima i westernima, pruživši zapažene ulogu u kultnim filmovima: Sedmorica veličanstvenih, Veliki bijeg i Dvanaest žigosanih. Međutim zvijezda je uistinu postao tek po preseljenju u Europu sredinom šezdesetih, gdje se između ostalih posebice iskazao u glavnoj ulozi “čovjeka s usnom harmonikom” u špageti-westernu “Bilo jednom na Divljem zapadu” Sergija Leonea.

Po povratku u Sjedinjene Države najveću popularnost stekao je glumom u kontroverznom serijalu filmova “Death Wish” predstavljajući lik običnog čovjeka koji osvećuje svoju obitelj preuzimajući pravdu u vlastite ruke.

XS
SM
MD
LG