Linkovi

Među demokratima Kerry zaostaje za Deanom (1/9/03) - 2003-09-01


Washington Post na naslovnici donosi tekst o počecima američke predsjedničke kampanje za izbore koji će se održati u studenom sljedeće godine. Senator John Kerry, koji je još nedavno smatran vodećim demokratskim predsjedničkim kandidatom, muku muči kako da animira države u kojima se obavljaju preliminarna glasovanja i prilagodi se stilu provođenja kampanji koju nameće njegov suparnik u ovoj utrci, Howard Dean.

Washington Post piše da je Kerry, veteran vijetnamskog rata, izgubio prednost koju je imao nad gospodinom Deanom posljednjih mjeseci, jer se našao pod udarima kritike da je vrlo nejasan kad govori o ratu u Iraku i što se nije uspio dopasti glasačima koji se protive ratu i predsjedniku Bushu. Mnogi demokrati stoga ga smatraju – piše Washington Post – neodlučnim. Još jedna važna stavka u predsjedničkim ambicijama jest i prikupljanje novca. Analitičari smatraju da će Howard Dean, bivši guverner savezne države Vermont, prikupiti u ovom tromjesečju najmanje 10 milijuna dolara za svoju kampanju, dok će John Kerry uspjeti prikupiti otprilike polovicu tog iznosa.

Chicago Tibune donosi tekst o poplavi vijesti iz Iraka da je na raznim mjestima viđen Saddam Hussein. Po nekim pričama viđen je u gradu Mosulu u arapskoj odjeći s bradom i sunčanim naočalama. Bježi iz skrovišta u skrovište i koristi se s tri automobila. Prema drugim glasinama, podjednako dubioznim, viđen je kako pokorno sjedi na podu nekog beduinskog doma i jede obrok s domaćinima. Prema nekim pak trećim glasinama, u Mosulu je čak posjetio liječnika.

Inače – kako piše Chicago Tribune – potraga za Saddamom posebno je ozbiljna u Mosulu, mjestu 240 kilometara sjeverno od Bagdada, jer tu su i pronađeni i likvidirani njegovi sinovi Uday i Qusay, a u tom gradu kurdske su snage uhitile i Saddamova dopredsjednika. General David Patreus, zapovjednik 101. zračke divizije usporedio je ova umišljena Saddamova prikazivanja sa sličnim nizom glasina u Sjedinjenim Državama nakon smrti Elvisa Presleya.

New York Times donosi tekst o jadnom stanju djece mentalnih bolesnika koja se nalaze na skrbi saveznih država. U Sjedinjenim Državama tisuće roditelja prepuštaju brigu o svojoj mentalno bolesnoj djeci saveznim državama i to pod pritiskom da je to jedini način da će im biti omogućeno prikladno liječenje. Savezni dužnosnici su priopćili kako su istragom ustanovili da je stanje u institucijama gdje se čuvaju mentalno bolesna djeca za svaku osudu. Prema nalazima komisije Ministarstva pravosuđa, takva su djeca vrlo često izložena "nehumanom, nezdravom i nezakonitom tretmanu". Prema podacima ovog istraživanja provedenog u 19 saveznih država, roditelji su smjestili 12 tisuća i sedamsto djece u ustanove u kojima o njima preuzimaju brigu savezne države.

XS
SM
MD
LG