Linkovi

Povratak Washingtona 'u normalu' (1/9/903) - 2003-09-01


Glavni grad Sjedinjenih Država vraća se u svoju normalnu kolotečinu – predsjednik Bush vratio se u Bijelu kuću s ranča u Teksasu gdje je proveo proteklih mjesec dana, a Kongres nakon današnjeg praznika nastavlja sa zasjedanjem. Svi se slažu da će u danima koji slijede Irak biti ključna tema u Washingtonu.

Jučerašnje televizijske emisije u kojima su se pojavljivali brojni dužnosnici administracije i izabrani političari jasno su ukazale na to da će se tijekom sljedećih dana voditi žestoke rasprave, dok ugledni članovi Kongresa postavljaju pitanja o cijeni i trajanju američkog angažmana u Iraku. Na televizijskoj mreži Fox republikanski senator Richard Lugar pozvao je Bijelu kuću da bude određenija kad se radi o Iraku i da jasno kaže koliko novaca i vojnika treba da bi se obnovila ta zemlja.

Senator Lugar, koji je i predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, napomenuo je da će biti potrebno oko 30 milijardi dolara da bi ova zemlja mogla opstati i to kao dodatak uz četiri milijarde dolara mjesečno, koliko trenutno iznose vojni troškovi. Gospodin Lugar je zatražio od predsjednika Busha da predoči Kongresu petogodišnji proračun za provođenje operacija u Iraku. "Drugim riječima, pružimo Iračanima uvjeravanja da smo tamo dugoročno, pružimo uvjeravanja ostatku svijeta da smo spremni rješavati ovaj problem sustavno i ovisno o tome koliko od njih dobijemo pomoći u novcu i ljudstvu".

Na televizijskoj mreži NBC mogle su se čuti još žešće kritike administracije. Gost je bio demokratski senator John Kerry koji je uz Irak govorio i o drugim političkim pitanjima, a vezano uz predsjedničku kampanju sljedeće godine. Senator Kerry, i sam jedan od kandidata za demokratsku nominaciju, izjavio je kako je politika administracije predsjednika Busha manjkava. "Bit ćemo u opasnosti da se nađemo u živom pijesku, ukoliko tijekom sljedećih mjeseci ne učinimo ono što trebamo. To su izuzetno izazovni trenuci".

Senator Kerry je dodao da administracija mora intenzivno surađivati s Ujedinjenim narodima kako bi u Irak bilo upućeno više stranih vojnika. Bijela kuća odavno ustraje na tome da je predsjednik u svibnju proglasio kraj vojnih većih vojnih operacija, ali da nije proglasio pobjedu. Predsjednik je napomenuo da će američki vojnici ostati u Iraku i da će se za to osigurati potrebno financiranje. Očekuje se da će uskoro Bijela kuća uputiti Kongresu zahtjev za izvanrednim sredstvima kojima bi se financirale operacije u Iraku.

Istovremeno republikanski senator John McCain iz Arizone pozvao je predsjednika Busha da traži od drugih zemalja razmještanje snaga u Iraku. Gospodin McCain kaže da su nove snage potrebne, jer je američka razina neadekvatna da bi se zajamčila sigurnost u ovoj ratoj razorenoj zemlji. Ovo je senator McCain objvaio u članku za Washington Post u kojem je također napomenuo da bi dodatne postrojbe trebale dolaziti od strane islamskih zemalja saveznica kao što su Turska i Pakistan.

XS
SM
MD
LG