Linkovi

Brza željeznica za Californiju (31/8/03) - 2003-08-30


Auto-ceste koje se protežu uz obalu Californije jedne su od najprometnijih u Sjedinjenim Državama. Kako bi se olakšao promet predlaže se izgradnja brze željezničke veze između San Francisca i San Diega. O financiranju tog projekta građani Californije izjasnit će se sljedeće godine.

Pristaše projekta kažu da bi on omogućio putnicima da prevale 600 kilometara od San Francisca do Los Angelesa za samo dva i pol sata. Izgradnja tog sustava trajala bi 15 godina i bila bi najveći javni projekt u američkoj povijesti.

Ponekad se kaže da postoje dvije Californije, razdvojene stotinama kilometara obale, ona na sjeveru i ona na jugu. Ovim bi se projektom californijski obalni gradovi povezali brzom željeznicom. Radi se o veoma amicioznom planu u sklopu kojeg bi se izgradila nova pruga dugačka 1,100 kilometara, od San Diega na jugu do San Francisca i Sacramenta, najvećih gradova na sjeveru.

Projekt bi koštao između 25 i 30 milijardi dolara u što je uključena izgradnja pruge i stanica te kupovina vlakova na električni pogon koji mogu razvijati brzinu od 350 kilometara na sat. Sredstva za financiranje projekta došla bi od građana Californije – ako oni to odobre – s tim da bi savezna vlada u Washingtonu uložila isti iznos kao i kalifornijske vlasti. Mehdi Morshed direktor je Uprave brzih cesta Californije koja je razradila plan željezničkog sustava i koja bi jednog dana njime upravljala. Gospodin Morshed smatra da novi sustav može biti uspješan jedino ako bude učinkovitiji od zračnog prometa.

"Nećemo uspjeti uvjeriti ljude da se voze javnim prijevozom zato što bi to bilo za opće dobro. Ljude treba uvjeriti da koriste taj sustav zato što je on bolji za njih."

To znači brži i praktičniji sustav. Cijena karte bi bila otprilike ista kao i ona za let zrakoplovom – 50-tak dolara u svakom pravcu između San Francisca i Los Angelesa. Kad se uključi prijevoz do zračne luke i sve druge procedure prije leta, put zrakoplovom na toj relaciji traje više od četiri sata. Put brzom željeznicom trajao bi upola kraće. Ron Diridon, izvršni direktor Prometnog instituta Mineta na Sveučilištu San Josea ističe da planirana brza željenica ne bi koristila neku novu tehnologiju:

"U Japanu se koriste takvim sustavom već 39-godina bez ijedne žrtve što je, usput budi rečeno, sigurnije od šetnje pločnikom. Dakle, to je najsigurniji oblik prijevoza ikada razvijen. U Europi se njime koriste 20 godina – radi se o provjerenoj tehnologiji."

Nedavno ispitivanje javnosti je pokazalo da dvije trećine stanovnika Californije podržava novi projekt no, s druge strane, biznisi su podijeljeni. Ekološke organizacije, pak, kao što je Sierra Club u načelu podržavaju plan. Problem bi moglo predstavljati vrijeme izjašnjavanja o sustavu brze željeznice budući da Californija trenutno ima ogroman proračunski manjak. Bilo kako bilo, referendum o novom projektu zakazan je za studeni 2004. godine, a njegove ga pristaše do tada trebaju ‘prodati’ biračima.

XS
SM
MD
LG