Linkovi

Prvi rat 21. stoljeća (30/8/03) - 2003-08-30


U prvom ratu dvadeset-prvog stoljeća, Sjedinjene Države, njezini prijatelji i saveznici, sučeljeni su s novim neprijateljem: globalnom terorističkom mrežom. Cilj tih terorista, kako je rekao predsjednik George W. Bush, širenje je kaosa i straha ubijanjem sve većih i širih razmjera: "Vidjeli smo djelo ruku terorističkog neprijatelja u napadima na našu zemlju. Vidjeli smo smrtonosna djela terorista na Baliju, u Mombassi, u Rijadu, u Jakarti, u Casablanci. U jednom jedinom danu ponovno smo vidjeli pravu prirodu terorista. U Bagdadu, oni su napali simbol civiliziranog svijeta - sjedište Ujedinjenih naroda - te ubili muškarce i žene koji su se tamo našli kako bi pružili humanitarnu pomoć iračkom narodu. Ubili su uvaženog posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda, Sergia Vieiru de Mella, iz Brazila. Istog dana, u Jeruzalemu, jedan je terorist ubio dvadeset-jednu nevinu osobu koje su se vozile u autobusu gradskog prometa."

Niti jedna zemlja ne može biti neutralna u ovoj borbi. Teroristi slave ubojstva žena i djece. Kao što je rekao predsjednik Bush, 'Oni mrze slobodu i vjersku toleranciju i demokraciju i jednakost žena. Oni mrze kršćane, Židove i svakog muslimana koji ne dijeli njihovu usku i nasilnu viziju': "S obzirom da Amerika zastupa slobodu i toleranciju i prava za sve, teroristi su uzeli na metu našu zemlju … Prije pet godina, jedan od terorista rekao je da bi napad mogao navesti Ameriku u bijeg za manje od dvadeset-četiri sata. Danas o tome znaju nešto drugo. Teroristi nisu vidjeli Ameriku kako bježi; vidjeli su Ameriku kako maršira; vidjeli su kako vojska osloboditelja ulazi u Kabul i Bagdad."

Sjedinjene Države su usvojile novu strategiju za ovu novu vrstu rata. Sjedinjene Države neće čekati da neprijatelj, za čije postojanje znaju, udari prvi. Kao što je rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države 'će udariti na njih i njihove logore ili pećine ili gdjegod se već kriju, prije nego što oni uspiju napasti … Mi smo u ofenzivi protiv terora, i mi ćemo i ostati u ofenzivi.'

XS
SM
MD
LG