Linkovi

Poraziti terorizam (31/8/03) - 2003-08-30


Teroristi su objavili rat svim slobodnim zemljama. Njihovi su ciljevi jasni: oni žele nametnuti vlastitu vrstu radikalne i represivne vlasti. Neki od njih ukazuju na talibanski režim koji je nekad vladao Afganistanom kao uzor. Oni su voljni poduzeti bilo kakvu akciju i zadati neizmjernu patnju kako bi postigli vlastite ciljeve.

Teroristi čine zločine jer žele da civilizirani svijet ustukne kako bi oni mogli nametnuti svoju totalitarnu viziju. Ali, kako je rekao predsjednik George Bush, 'u ovom ratu protiv terora, nećemo ustuknuti, niti ćemo uzmaknuti': "Od Afganistana preko Iraka, do Filipina i drugdje, mi vodimo kampanju protiv terorista i njihovih saveznika, gdjegod se oni okupili, gdjegod planirali i gdjegod djelovali. Ta kampanja zahtijeva žrtvovanje, odlučnost i upornost, i mi ćemo ju provesti do kraja."

U Iraku se odvija pokret ka obnovi i izrastanju stabilnog, društva koje će moći upravljati samo sobom. 'Taj napredak,' rekao je predsjednik Bush, 'čini preostale teroriste još očajnijima i voljnijima da udare na simbole reda i nade, poput koalicijskih snaga i osoblja Ujedinjenih naroda': "Svijet se neće dati zastrašiti. Nekolicina nasilnika neće odrediti budućnost Iraka, niti će biti povratka na dane Saddamovih soba za mučenje i masovnih grobnica."

Radeći zajedno s Iračanima, koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama provodi ofenzivu protiv terorista u toj zemlji. Sjedinjene Države, Ujedinjeni narodi i civilizirani svijet i dalje će biti uz Iračane dok oni uzimaju u vlastite ruke svoju zemlju i svoju budućnost.

Sve su zemlje sučeljene s izazovom i s izborom. Nastavljajući s ubojstvima i uništavanjem, teroristi testiraju našu volju. 'No, diljem svijeta,' kako je rekao predsjednik Bush, 'oni otkrivaju da naša odlučnost ne može biti uzdrmana. Kakve god bile teškoće, mi ćemo ustrajati. Nastavit ćemo ovaj rat protiv terora sve dok ubojice ne budu dovedeni pred lice pravde. I - pobijedit ćemo!'

XS
SM
MD
LG