Linkovi

Irak napreduje prema demokraciji (29/8/03) - 2003-08-29


Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, 'svaki znak napretka u Iraku povećava očaj terorista i ostataka Saddamovog brutalnog režima.' Upravo zato su ti zlikovci izveli bombaški napad na sjedište Ujedinjenih Naroda u Bagdadu, 19. kolovoza.

Predsjednik Bush je, međutim, jasno stavio do znanja da se 'civilizirani svijet neće dati zastrašiti': "Ti ubojice neće određivati budućnost Iraka. Irački narod je oslobođen diktatora. Irak je na nepovratnom putu prema samoupravi i miru."

Iračko upravno vijeće, od 25 članova, uključuje tri žene, te šiitske, sunitske, kurdske, turkmenske i kršćanske predstavnike. Vijeće je u postupku stvaranja komisije koja će napisati novi irački ustav. Nakon što ustav bude usvojen, bit će održani izbori koji će dovesti do pune suverenosti iračke vlade.

U Iraku već postoji lokalna samouprava. Općinska vijeća djeluju u svim većim gradovima, te u više od 80 posto ostalih mjesta. Vijećnici nadgledaju zdravstvenu skrb, vodoopskrbu i opskrbu električnom energijom. Ured za ljudska prava i prijelazno pravosuđe u Iraku radi na lociranju nestalih osoba. Na nesreću, mnogi su već nađeni - zakopani u masovne grobnice. Uz istragu prošlih zločina, taj ured će promicati ljudska prava u novooslobođenom Iraku.

Danas u Iraku izlazi više od 150 listova, koji Iračanima omogućuju pristup mnogim različitim vrstama informacija. Saad al-Bazzaz, urednik lista "Azzaman Daily", u Bagdadu, rekao je: "Ne uspijevamo dovoljno brzo obučiti osoblje. Ovdje su ljudi upravo gladni neutralnog slobodnog tiska nakon trideset godina totalitarne države."

Knjige koje je Saddamov režim zabranjivao, sada su u knjižarama. Umjetnici mogu slobodno izlagati svoja djela, a pjesnici pisati. Dostupne su i inozemne publikacije, kao i radio i televizija. Satelitske antene su među najprodavanijom robom.

Kao što je rekao Alaa' Kathem, irački nogometaš: "Osjećali smo se bolje kada je režim pao … Bili smo oslobođeni svoje noćne more."

XS
SM
MD
LG