Linkovi

'Metroseksualci' pod reflektorima javnosti (29/8/03) - 2003-08-28


Amerika je na rubu metroseksualnosti! Za razliku od onog što bi većini odmah palo na um, ne radi se o seksualnim preferencijama. Radi se o muškarcima koji su heteroseksualni, ali, što se tiče vlastitog stila življenja, jasno priznaju svoju ženstveniju stranu - u najmanju ruku u smislu u kojemu se općenito gleda na ženstvenost.

To su muškarci koji iznimno paze na svoje odijevanje, koriste dnevne i noćne kreme za lice, te maske za lice; čije police u kupaoni, osim sapuna i pjene za brijanje, sadrže i pjene i soli za kupanje, probrane šampone i konditionere za kosu, a rituali održavanja vlastitog izgleda uključuju i redovito manikiranje i pedikiranje.

Ti muškarci prate časopise za unutrašnje uređenje stana i rado odlaze u kupovinu po sitnice koje će ukrašavati njihove stanove. Njihova je odjeća probrana, često poznatih dizajnerskih marki – među kojima su, kako pokazuju marketinška ispitivanja, traperice Diesel na posebnoj cijeni. Što se cipela tiče, ti muškarci potpuno razumiju svoje prijateljice koje imaju po desetak, dvadeset pari samo crnih cipela, da se o ostalim bojama ni ne govori.

Trend su prepoznali i marketinški stručnjaci. Izdavačka kuća Conde-Nast stvara časopis samo za muškarce, nalik njihovoj postojećoj publikaciji "Lucky", namijenjenoj ženama. Radi se o praktički o obilnom katalogu odjeće i obuće. Kozmetičke firme izlaze s deodoranima i ostalim kozmetičkim sredstvima, namijenjenim isključivo takvim muškarcima. Mediji su puni i oglasa za zahvate plastične kirurgije, isto tako ciljane na metroseksualnu mušku populaciju. Od 1997. godine, broj plastično-kirurških zahvata na muškarcima se utrostručio!

U trend se uključila i televizija. Kablovska postaja Bravo, prošli je mjesec počela emitirati seriju naslovljenu "Queer Eye for Straight Guy", što bi, otprilike, značilo – homoseksualni pogledi pomažu heteroseksualnim muškarcima. U svakoj epizodi, ekipa od pet homoseksualaca - inače eksperata za odijevanje, stilizaciju, kuhanje, uređenje doma i slično - preuređuje stil življenja i izgled jednog heteroseksualca, koji želi poboljšati spomenute aspekte svog života. Serija je postigla toliku popularnost da se sa kablovske preselila i na javnu televizijsku mrežu.

XS
SM
MD
LG