Linkovi

Unosni poslovi u Iraku za Halliburton i Bechtel  (29/8/03) - 2003-08-28


Predsjednik Bush je u posebnom priopćenju “otvorio” put američkoj Export-Import banci za kreditiranje američkih kompanija koje posluju u Iraku. Predsjednik je objasnio da su jamstva, osiguranja i davanje zajmova od strane Export-Import banke, čime se daje potpora američkom izvozu u Irak, od nacionalnog interesa. Do ovog je poteza došlo dan prije odluke banke o tome hoće li odobriti program kojim se osigurava i do 500 milijuna dolara za financiranje izvoza američkih proizvoda u Irak.

Dnevnik Washington Post objavljuje da je kompanija Halliburton, na čijem je čelu, do odlaska u Bijelu kuću, bio sadašnji američki dopredsjednik Dick Cheney, dobila ugovor vrijedan više od milijardu i 700 milijuna dolara za rekonstrukciju Iraka. Washington Post ističe da bi ta tvrtka mogla zaraditi stotine milijuna dolara od ugovora sa američkom vojskom i to za poslove koji nisu bili ponuđeni na dražbi. U izvješću se navode i procjene neovisnih stručnjaka po kojima oko jedne trećine ukupnih američkih mjesečnih troškova u Iraku, koji iznose tri milijarde i 900 milijuna dolara, odlazi neovisnim kompanijama. Tvrtka Halliburton, inače, u Iraku gradi i upravlja vojnim bazama, osigurava logističku podršku za neke obavještajne poslove, doprema poštu i proizvodi na milijune toplih obroka.

Wall Street Journal objavljuje da je američka administracija odlučila proširiti poslovanje s kalifornijskom građevinskom tvrtkom Bechtel za dodatnih 350 milijuna dolara. Journal navodi da je povećanje tih sredstava za Bechtel dio investicije vrijedne najmanje milijardu dolara, a namijenjene obnovi iračke elektroprivrede. Bechtel je ranije od američke vlade dobio poslove vrijedne 680 milijuna dolara za izgradnju zračnih luka, škola i poboljšavanja javnih usluga.

XS
SM
MD
LG