Linkovi

Štrajk na Sveučilištu Yale (28/8/03) - 2003-08-28


Pomoćno osoblje Sveučilišta Yale stupilo je jučer u štrajk, tražeći veće plaće, bolje mirovine, veću sigurnost radnog mjesta te retroaktivnu isplatu zarađenog za posljednjih 20 mjeseci, od kada rade bez zaštite kolektivnog ugovora.

Gotovo 4 tisuće ljudi - uredsko osoblje, pripadnici tehničkih službi, domari, čistači i čistačice te osoblje koje radi u studentskim kafeterijama - počelo je štrajk u trenutku kada se na campus vraćaju studenti, pred početak školske godine.

S Richardom Levinom, predsjednikom Sveučilišta Yale, jednim od najprestižnijih američkih privatnih svečilišta, susreo se jučer Jesse Jackson, borac za građanska prava američkih crnaca. Jesse Jackson je najavio da će pokušati posredovati u pregovorima između sindikata i uprave.

Kako piše dnevnik The Hartford Courant, Jesse Jackson je prije nekoliko mjeseci izjavio da je "sramota" što vrlo bogata visokoškolska ustanova, koja raspolaže s oko 11 milijardi dolara - od donacija bivših studenata pa do zarade od investicija - pripadnicima svojih pomoćnih službi ne isplaćuje bolje plaće i veće mirovine.

Uprava sveučilišta, koje se nalazi u saveznoj državi Connecticut, predložila je kolektivni ugovor na šest godina, koji predviđa povećanje plaća za 3 do 5 posto, povećanje mirovina te bonus za nove djelatnike.

Djelatnici pomoćnih službi Sveučilišta Yale u prosjeku godišnje zarade između 30 i 33 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG