Linkovi

Hillary Clinton još uvijek razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi (28/8/03) - 2003-08-28


International Herald Tribune objavljuje članak koji najavljuje moguću predsjedničku kandidaturu senatorice Hillary Clinton. “Sa sve većom nezaposlenošću kod kuće, i sve manje mira u inozemstvu, George Bush je sve ranjiviji” – piše komentator tog lista Richard Reeves. Kandidaturu bivša prva dama Sjedinjenih Država nije najavila, a predsjedničke aspiracije ima čak devet političara iz njezine Demokratske stranke – ali ona je, kako se čini, popularnija od svih njih.

Hillary Clinton mora uzeti u obzir i kalendar. Ako neki drugi demokrat sljedeće godine pobijedi Georgea Busha, njezina šansa za Bijelu kuću bit će vjerojatno tek 2012. godine – kad će joj biti 65 godina. Richard Reeves smatra da zbog toga Hillary Clinton ponovno razmišlja o kandidaturi sljedeće godine, o kojoj će donijeti konačnu odluku vjerojatno za desetak dana.

Dnevnik Christian Science Monitor piše o sve većem mješanju rasa u Sjedinjenim Državama. Gotovo svako peto usvojeno dijete u Americi je druge rase nego roditelji, a usvojena djeca, osim toga, često dolaze iz Trećeg svijeta. Svaki 15. brak uključuje supružnike različitih rasa. Za usporedbu, 1990. godine miješanih brakova je bilo tek tri posto.

Zanimljivo je da većina miješanih brakova uključuje neku kombinaciju – bijelac-latino-azijska skupina. Crnci, u usporedbi s drugim rasnim i etničkim skupinama, rjeđe stupaju u miješane brakove. Dok je 30 posto brakova u kojima su osobe azijskog ili južnoameričkog podrijetla – miješani brakovi, takvih je brakova tek 12 posto, kada su u pitanju Amerikanci afričkog podrijetla.

Za nadati se da će mješanje rasa u obitelji uklanjati preostale barijere u društvu. “Kad vam je nećakinja Kineskinja i Afrikanka – teško je biti rasist”, navodi izjavu jednog demografa Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG