Linkovi

UN pozvao zemlje bivše SFRJ da uhite optuženike za ratne zločine (29/8/03) - 2003-08-28


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je jučer, na američki prijedlog, usvojilo rezoluciju kojom je pozvalo na završetak rada haaškog Tribunala 2010. godine, zatim razdvojilo mandat tužiteljstva Medjunarodnog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji od Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu te pozvalo zemlje bivše Jugoslavije da uhite optuženike za ratne zločine koji se još nalaze na slobodi.

Ovom se rezolucijom zahtijeva i okončanje svih istraga do kraja 2004. godine. Glavna tužiteljica haaškoga Tribunala Carla del Ponte, trebala bi i dalje ostati na tom mjestu za suđenja s područja bivše Jugoslavije, dok će ruandanski slučajevi dobiti novog glavnog tužitelja.

Vijeće sigurnosti je pozvalo sve države, a osobito Srbiju i Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te Republiku Srpsku unutar BiH "…da ojačaju suradnju s haaškim sudom kako bi se Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i Ante Gotovina i svi drugi optuženici priveli pravdi. Isto se tako, pozivaju i drugi optuženici za ratne zločine, koji su na slobodi, da se predaju sudu u den Haagu…”

Rezolucijom se, zemlje članice UN-a, pozivaju da razmotre mjere protiv "pojedinaca i skupina ili organizacija koji pomažu optuženicima koji su na slobodi da nastave izbjegavati pravdu" uključujući ograničavanje putovanja i zamrzavanje njihove imovine.

Vijeće sigurnosti u rezoluciji, pozivajući zemlje bivše Jugoslavije na suradnju sa haaškim sudom, ni na koji način ne spominje moguće uvođenje sankcija bilo kojoj zemlji zbog nesuradnje.

Pošto je zasjedanje na kojem je usvojena rezolucija 1503. trajalo samo nekoliko minuta i završilo je bez rasprave, hrvatski veleposlanik u svjetskoj organizaciji Vladimir Drobnjak uručio je nakon sjednice predsjedatelju Vijeća sugurnosti pismo hrvatskog premijera Ivice Račana u kojem je izraženo nezadovoljstvo što se ime hrvatskog generala Ante Gotovine navodi u kontekstu najtežih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Premijer Račan je u pismu kazao kako hrvatska Vlada “…odbija a priori izjednačavanje odgovornosti odbjeglog umirovljenog generala Hrvatske vojske Ante Gotovine s krivnjama optuženih Radovana Karadžića i Ratka Mladića." Gospodin Račan je obećao svu pomoć i suradnju haaškom Tribunalu te rekao da Hrvatska neće odstupiti od svojih obveza prema optuženima za ratne zločine i javno pozvao Gotovinu da se pojavi pred haškim sudom.

XS
SM
MD
LG