Linkovi

Republikanci u Kaliforniji, jedan protiv drugoga - za sada (28/8/03) - 2003-08-28


U Kaliforniji je u tijeku medijska kampanja pred izvanredne izbore 7. listopada, na kojima će se građani izjašnjavati treba li smijeniti sadašnjeg guvernera, te tko bi trebao doći na njegovo mjesto – ako ga se smijeni. Aktualni guverner je demokrat, zove se Gray Davis. Iz Republikanske stranke on ima barem tri glavna izazivača – jedan od njih je i glumac Arnold Schwarzeneger.

Ekonomska situacija u Kaliforniji već dugo nije bila ovako loša. Proračunski manjak iznosi 38 milijardi dolara. U televizijskoj reklami, konzervativni političar Tom McClintock, član Senata savezne države Kalifornija, obećaje da će – ako bude izabran za guvernera – opet sve biti kao “u dobrim starim vremenima.” Tom McClintock naglašava da je to bilo "vrijeme niskih poreza i visoke zaposlenosti."

Peter Ueberroth podsjeća na Olimpijadu, Arnold najavljuje 'bolju budućnost'

Biznismen Peter Ueberroth, čelnik organizacionog odbora ljetnih Olimpijskih igara u Los Angelesu, 1984. godine, podsjeća građane upravo na ovaj događaj – i njegovu ulogu u njemu. Reklama naglašava činjenicu da su Olimpijske igre u Los Angelesu bile jedne od rijetkih koje nisu za lokalnu vlast predstavljale ogroman financijski gubitak. Čak dapače, Kaliforniji su one donijele zaradu od 220 milijuna dolara – podsjeća televizijska reklama izbornog stožera Petera Ueberrotha.

Kalifornijskim televizijskim postajama dominiraju međutim reklame Arnolda Schwarzeneggera, najpopularnijeg republikanskog kandidata. Popularni glumac naglašava da se natječe za guvernera zbog toga što želi promijeniti okoštali politički sistem - s kojim građani očito nisu zadovoljni. Jedino ćemo time zajamčiti dobru budućnost naše djece – kaže se u reklami izbornog stožera Arnolda Schwarzeneggera.

Smjena guvernera - korak k ozdravljenju?

Istraživač javnog mnijenja Mark DiCamillo tvrdi da se glasačima sviđaju ovakve poruke – oni su, kad je ekonomija u pitanju, prilično pesimistični, i žele da se situacija brzo popravi: "Dominira mišljenje da je ekonomija u vrlo lošem stanju, te da se Kalifornija kreće u krivom pravcu. 75 posto glasača smatra da se financijska situacija cijele države u posljednjih godinu dana pogoršala. Većina ljudi se protivi državnom proračunu koji je izglasan prošli mjesec."

Proračun predviđa oštro smanjenje nekih državnih programa i usluga, kao i uzimanje novih zajmova, kako bi se zakrpale “budžetske rupe.” Neki glasači smatraju da je smjena guvernera prvi korak prema ozdravljenju – kaže Mark DiCamillo. "Najoptimističniji glasači su republikanci, koji smatraju da će smjenom aktualnog guvernera, za nekoliko godina, greške biti ispravljene, te da će se situacija popraviti."

Međutim, guverner Gray Davis tvrdi da se situacija već počela popravljati. Ti pozitivni ekonomski trendovi bit će ugroženi ukoliko dođe do prijevremene smjene na čelu lokalne vlasti – upozorava guverner Gray Davis.

XS
SM
MD
LG