Linkovi

Profesija: motivacijski govornik (28/8/03) - 2003-08-27


Američke kompanije se prilično trude da svojim uposlenicima održavaju visok radni moral. Jedan od elemenata jest i komunikacija koja će pozitivno utjecati na motivaciju zaposlenika. A, to pružaju osobe koje znaju govoriti, odnosno, profesionalni 'motivacijski govornici'. Koristeći svoj dar nesputanog, ponekad zanimljivog, ponekad i duhovitog govora, ti ljudi svojem slušateljstvu proširuju horizonte, često prikazuju širi kontekst njihovog radnog učinka, ponekad govore o drugim poslovnim opcijama, o načinima unošenja financijskog reda u vlastiti život – ukratko, iza sebe ostavljaju slušateljstvo koje će razmišljati o nekim stvarima o kojima do tada možda nije razmišljalo.

Profesionalni motivacijski govornici, sa svoje strane, ne moraju biti stručnjaci za područje o kojemu govore; oni samo moraju imati dar da ono o čemu govore iznose sa žarom i uvjerljivošću, i na zadovoljstvo svoje publike.

Jedan od takvih govornika je i izvjesni Eric Wahl, iz San Diega. On već tri godine putuje, na poziv kompanija, na različite konvencije, sajmove, skupove stručnih udruga i proslave unutar kompanija, te drži svoje govore o kreativnosti poduzetništva. Zanimljiva je pritom činjenica da je gospodin Wahl po profesiji slikar. Njegova osnovna pomagala u govorima i jesu upravo njegov štafelaj i boje. Pomoću njih on povlači paralele o kreativnosti u umjetnosti, znanosti, biznisu, politici i ostalom, već prema prigodi govora.

Tijekom godine, on održi oko stotinjak takvih govora, a za svaki je plaćen između 6 i 9 tisuća dolara. On je, prema standardima svoje profesije motivacijskog govornika vrlo uspješan. Uspješniji od većine drugih članova njihove profesionalne udruge, od kojih 60 posto zarađuje između dvije i pol i pet tisuća dolara po govoru. Neki govornici mogu, međutim, ostvariti i znatno više ako njihovo ime i prestiž donose posebnu težinu svakoj riječi koju izreknu.

Recimo, Charles Moose, bivši šef policije u predgrađu Washingtona, koji se proslavio u potjeri na washingtonskog snajperistu, prošle godine, sada traži - i dobiva! - po 30 tisuća dolara po jednom govoru. No, govor na svečanoj večeri neke korporacije koji održi bivši predsjednik Bill Clinton ili bivši newyorški gradonačelnik Rudy Giuliani, košta sto tisuća dolara ili još i više!

XS
SM
MD
LG