Linkovi

Nova rezolucija Vijeća Sigurnosti o Međunarodnom sudu za ratne zločine? (27/8/03) - 2003-08-27


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo bi danas raspravljati o Nacrtu rezolucije, koju su predložile Sjedinjene Države, o takozvanoj “izlaznoj strategiji” s međunarodnih sudova za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji te u Ruandi. Predlažu se, naime, dva odvojena mandata, s tim što bi sud za Ruandu dobio novog glavnog tužitelja, dok bi za bivšu Jugoslaviju to i dalje bila Carla del Ponte.

U ovom se Nacrtu naglašava i potreba uhićenja optuženika za ratne zločine te se još jednom zemlje, za koje se smatra da se u njima kriju ti optuženici, pozivaju da se angažiraju na njihovom hvatanju i isporučivanju haškom sudu. Predlagač rezolucije, Sjedinjene Države, smatraju da bi se svi procesi morali okončati do 2004-godine, a osobito se ukazuje na potrebu hvatanja Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine. Moguće je da Nacrt rezolucije bude stavljen na glasovanje već sutra – saznajemo uz Misije Republike Hrvatske pri svjetskoj organizaciji. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravlja o Nacrtu rezolucije, na američki prijedlog, o takozvanoj “izlaznoj strategiji” s međunarodnih sudova za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji te u Ruandi do 2004-te godine. Predlažu se, naime, dva odvojena mandata, s tim što bi sud za Ruandu dobio novog glavnog tužitelja dok bi za bivšu Jugoslaviju to i dalje bila Carla del Ponte.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula kazao kako će se rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a o razdvajanju mandata haškog tužiteljstva ponovno zatražiti puna suradnja svih zemalja s Haškim sudom, što u slučaju Hrvatske znači ponovno postavljanje pitanja optuženog generala Ante Gotovine, ali je zanijekao da se radi o prijetnji sankcijama protiv Hrvatske – prenosi Hina. Ministar je napomenuo kako je očigledno da se nevinost, odnosno odgovornost generala Gotovine može jedino dokazati u Haagu. On je rekao kako će stalni predstavnik Republike Hrvatske pri UN-u, Vladimir Drobnjak, u obraćanju Vijeću, u povodu izglasavanja rezolucije, obrazložiti hrvatsku poziciju prema dosadašnjoj suradnji s Haagom, ali i "izraziti ozbiljnu rezervu prema izjednačavanju razine odgovornosti odbjeglih ratnih zločinaca kao što je Ratko Mladić ili Radovan Karadžić od osumnjičenog ali i optuženog generala Ante Gotovine". Ono što ih povezuje jest samo činjenica da su sva trojica nedostupni ovoga trenutka sudu - napominje ministar Picula.

XS
SM
MD
LG