Linkovi

Bush u reizbor kao 'konzervativac s dušom' (27/8/03) - 2003-08-27


Predsjednik George Bush će voditi kampanju za svoj reizbor kao “suosjećajni konzervativac”, piše New York Times navodeći da su internet stranice njegove kampanje ispunjene fotografijama na kojima ga se vidi kako čita djeci, pomaže u javnoj kuhinji i posjećuje centar za pomoć oboljelima od AIDS-a u Africi. Istu platformu takozvanog ‘konzervativizma s dušom’ predsjednik Bush je prakticirao i u prvoj izbornoj kampanji.

No, je li ova vlada ispunila izborna obećanja od prije četiri godine? Neki predsjednikovi pristaše, čak i neki vladini dužnosnici, priznaju da su mnogi ambiciozno postavljeni ciljevi ostali neispunjeni te se boje da će predsjednik biti politički ranjiv po tom pitanju na izborima 2004. godine. Kritičari kažu da se u protekle tri godine stalno događalo isto. Predsjednik bi u elokventnim govorima zatražio izdvajanje milijuna pa i milijardi dolara za nove socijalne programe, ali nakon toga ne bi vršio jak pritisak na Kongres da se njegov prijedlog i usvoji. Bijela kuća drži, pak, da je s obzirom na brojne političke zapreke predsjednik Bush dobro obavio posao po pitanju financiranja raznih društvenih programa – navodi New York Times.

Christian Science Monitor se osvrće na položaj građana poznije dobi, a povod je humanitarna katastrofa koja se dogodila za vrijeme nedavnih vrućina u Francuskoj. Postavlja se pitanje kako je moguće da čak deset tisuća većinom starijih osoba umre od posljedica visokih temperatura.

Dok francuske vlasti pojašanjavaju da je problem u pomanjkanju rashlađenih prostora, direktor najveće pogrebne tvrtke u Francuskoj pripisuje tragediju društvenoj izoliranosti odnosno – kako on kaže – anonimnosti u kojoj žive stariji građani. U Sjedinjenim Država gotovo deset milijuna ljudi starijih od 65 godina žive sami. Za one koji imaju redovite kontakte s obitelji i prijateljima samostalni život ne predstavlja problem, navodi Christian Science Monitor. No postoje i oni drugi koji su društveno vrlo izolirani, koji ne rade i nemaju mogućnost transporta. O nekima od njih brigu vode volonteri ili razne humanitarne organizacije no ima i onih koji su jednostavno preponosni ili se srame zatražiti pomoć u slučaju potrebe, piše bostonski dnevnik podsjećajući čitatelje na važnost individualne inicijative u pružanju pomoći građanima poznije dobi.

XS
SM
MD
LG