Linkovi

Obnova iračkog sporta (27/8/03) - 2003-08-27


Uday Hussein više nije nadležan za irački sport. On i njegov brat Qusay, sinovi iračkog diktatora Saddama Husseina ubijeni su u srpnju dok su se odupirali koalicijskim snagama.

Ali Riyah, irački sportski novinar kojeg je nekoć Saddamov režim zlostavljao kaže: “Kao da nam je netko skinuo breme oko vrata. U očima naših igrača više neće biti straha. Više neće biti povratka kući u bolu i ponižavanju, ako su naši momci poraženi. Sada možemo slobodno igrati igru koju svi Iračani vole, onako kako to želimo.”

Uday je dobio kontrolu nad iračkom olimpijskom ekipom i sportskim podmlatkom 1985. godine. Uzimao je novac koji je trebao ići sportašima i sportskim programima. On je zlostavljao i zatvarao sportaše koji bi izgubili na natjecanjima. Neke su tukli dok su morali puzati po svježe nalivenom betonu. Drugi su prisiljavani da plivaju kroz odvodne kanalizacijske cijevi ili trčati bosi po razbijenom staklu.

Udayev teror nije proizveo prvake. Uday je mučio nogometaša Sharara Haydara. “Iračke ekipe su imale prvake Azije u mnogim sportovima. Međutim, od kada je Uday preuzeo sport u svoje ruke njihov broj se smanjivao. Sada ponovno želimo imati vrsne sportaše uz pomoć međunarodne zajednice." Obnova na sportskom planu već je počela. Osnovan je novi Irački olimpijski odbor u kojem više nema razbojnika iz stranke Baath. Prošlog mjeseca sedam iračkih strijelaca sudjelovalo je na 42. svjetskom prvenstvu u streljaštvu koje je održano u New Yorku. Moj san je bio da sudjelujem u tom natjecanju, kaže Afrah Abas, jedna od iračkih natjecateljki. Nadalje, iračka nogometna reprezentacija započet će kvalifikacije za Azijski kup kad se sastane u listopadu s Bahreinom u Kuala Lumpuru u Maleziji.

Od travnja velik broj razne sportske opreme, uključujući više od osam tisuća nogometnih lopti, podijeljen je iračkoj mladeži u sportskim klubovima. Sportski objekti i tereni se grade ili obnavljaju. No najvažnije od svega, Iračani sada mogu slobodno odlučiti koje sportove će trenirati i kako. Više neće biti igranja u slavu Saddama Husseina ili bilo kojeg drugog tirana. Oni će igrati za sebe i za svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG