Linkovi

Energetska politika utvrđivala se u zatvorenim krugovima (26/8/03) - 2003-08-26


Na naslovnici "Washington Posta", neugodna tema za administraciju predsjednika Busha: prema izvješću Ureda za financijsku kontrolu - istražnog organa Kongresa - energetska politika administracije stvarana je u zatvorenom okružju velikih kompanija.

Radna skupina za energetiku, na čelu s dopredsjednikom Dickom Cheneyem, prema tom izvješću, prvenstveno se oslanjala na savjete iz krugova velikih naftnih, rudarskih i elektroenergetskih kompanija, dok su drugi izvori, poput akademskih krugova, organizacija za zaštitu okoliša, te stručnih think-tankova, imali vrlo malo utjecaja na formiranje energetske politike. Dapače, kako navodi Ured za financijsku kontrolu - a citira "Washington Post" - niti jedan sastanak te radne skupine nije bio otvoren za javnost, niti postoje ikakvi zapisnici o sjednicama, a sudionici se, kada su ih kongresni istražitelji o tome pitali, 'nisu mogli sjetiti o čemu se razgovaralo'.

Kako piše washingtonski list, ovo izvješće je kulminacija duge pravne bitke između Kongresa i administracije predsjednika Busha oko tajnovitosti donošenja odluka u vladi. U pitanju je, prema riječima čelnika Ureda za financijsku kontrolu, 'razumna doza transparentnosti, te adekvatni stupanj odgovornosti prema javnosti u potezima vlade'. Dodajmo da se kontrolna uloga ovog istražnog ureda ne svodi samo na financijsko poslovanje.

Sa stranica "Christian Science Monitora", detaljniji pogled na, kako to ovaj list u naslovu kaže, 'kalifornijskog slučajnog političara'. Riječ je o Cruzu Bustamanteu, trenutno najjačem kandidatu za guvernersko mjesto najveće američke savezne države nakon izbora u listopadu. 'Slučajni političar' zaista se nije gurao u politiku - osrednji đak u srednjoj školi, osrednji student koji je diplomirao skoro 30 godina nakon upisa fakulteta, povremeni berač dinja i lubenica na farmama, nikada nije bio ambiciozan. Dapače, gurali su ga drugi, kojima se dopao: njegov otac koji se izborio za praksu sina u Washingtonu dok je bio tinejdžer, politički mentor koji ga je poticao da se kandidira za njegovo mjesto u kalifornijskom zakonodavnom tijelu. No, kako god bilo, ovaj unuk meksikanskih imigranata ima šanse biti prvi Latino guverner u 120 godina postojanje savezne države Kalifornije.

XS
SM
MD
LG