Linkovi

Plesanje kao godišnji odmor (26/8/03) - 2003-08-26


Kada ste posljednji puta zaplesali? To isto pita se i sve veći broj Amerikanaca i to onih srednje dobi. Upravo ta generacija sve češće svoj odmor posvećuje plesnim koracima tanga, valcera, sambe, i drugih klasičnih plesova. Kažemo 'odmor', jer ovi entuzijasti plesa ne odlaze u lokalne barove i noćne klubove s plesom, nego u ljetovališta i otmjene hotele koji su već pred nekoliko godina shvatili da plesom mogu proširiti svoju turističku ponudu.

Recimo, u Killingtonu, u saveznoj državi Vermont, hotel Grand Resort, prepun tokom zime, kada je ovo jedno od najposjećenijih skijališta u istočnom dijelu Sjedinjenih Država, u ljetu, već petu godinu za redom, održava tjedne plesa. Paket aranžman za tjedan dana uključuje, između ostalog, poduku iz plesa, te redovite plesne večeri.

Gosti su većinom stariji od četrdeset godina, mnogi od njih s već odraslom djecom, neki u ranim godinama drugog braka, neki usamljeni ... Potonjima se pruža prilika za upoznavanje drugih usamljenih plesnih partnera. Kako obično sredovječnih usamljenih žena ima više, tako se muškarcima nudi popust na ovakve turističko-plesne aranžmane.

Za one kojima planinski pejsaži nisu pravo okruženje za ples, postoje i razne druge varijante: u Las Vegasu, hotel Gold Coast organizira jednotjedne ljetne plesne kampove; u Cape Codu, na obali Atlantika, isto radi hotel Sheraton, ali tijekom proljeća. Draža vam je tropska atmosfera? Nema problema – karipsko turističko mjesto Anguilla nudi plesove na pješčanim plažama. Plesna poduka i balovi mogu se uživati i u međuvremenu, - na putu od kontinentalnih Sjedinjenih Država do tropskih krajeva -, na posebnim plesnim krstarenjima na brodovima kompanije Royal Caribbean.

U posljednjih desetak godina, Udruženje ljubitelja tradicionalnog plesa u Sjedinjenim Državama udvostručilo je broj svojih članova – trenutno na više od 25 tisuća. Rastući trend prepoznaje i Hollywood: Jennifer Lopez i Richard Gere snimaju novu verziju filma "Hoćemo li zaplesati?", u kojemu jedan knjigovođa, kojemu je u svakodnevnom životu svega dosta, oslobađa svoj duh u školi plesa, točnije na staromodnom plesnom vjenčiću.

XS
SM
MD
LG