Linkovi

Gubite kosu? Ne gubite vrijeme (26/8/03) - 2003-08-26


Kod mnogih ljudi, prva reakcija na prorjeđivanje kose je ignoriranje. Točnije, prema liječnicima, 'nijekanje stvarnosti'. Uostalom, tko se želi sučeliti s najčešće prvim znakom starenja, da se ni ne spominje gubitak elementa izgleda koji se općenito smatra vrlo važnim za nečiju privlačnost.

Liječnici, međutim, kažu da je nijekanje stvarnosti, iza kojeg najčešće slijede godine u kojima se ništa ne poduzima, ali se gube živci, upravo ona kriva reakcija. Prava reakcija je otići liječniku čim se uoči prvi gubitak kose.

"Kad uočite prorjeđivanje kose, to znači da ste već izgubili 50 posto kose" kaže dr. Neil Saddick, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Cornell, u New Yorku. Njegov je savjet: što prije započeti s liječenjem, kako bi i rezultati bili što bolji.

Genetska ćelavost je, prema liječnicima, jednako učestala kod žena kao i kod muškaraca, ali je kod muškaraca mnogo jača. Kod žena, ona se pojavljuje kasnije, u četrdesetim ili pedesetim godinama. Kod muškaraca - desetljeće ranije.

Liječenje prorjeđenja kose može započeti tek kada se isključe mogući drugi uzroci ispadanja kose - hormonalni poremećaji, poremećaji štitne žlijezde, anemija, lupus, ili neželjene popratne pojave nekih lijekova, poput ibuprofena, antidepresiva, lijekova protiv visokog krvnog tlaka, lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi, te kemoterapije u slučaju zloćudnih tumora.

XS
SM
MD
LG