Linkovi

140 tisuća američkih vojnika u Iraku - dovoljno (26/8/03) - 2003-08-26


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld odbacio je pozive nekih utjecajnih članova Kongresa da se u Irak upute dodatne vojne postrojbe, tvrdeći da je sadašnja razina vojne nazočnosti adekvatna.

Gospodin Rumsfeld je izjavio da ukoliko američki zapovjednici u Iraku trebaju još vojnika, onda će ih i dobiti. Govoreći u Teksasu, na skupu veterana koji su sudjelovali u ratovima u inozemstvu, američki ministar obrane je međutim napomeno da je brojka od oko 140 tisuća pripadnika američkih oružanih snaga u Iraku u ovome trenutku dostatna:

"Ako u bilo kojem trenutku to ne bi bilo dovoljno, ni ja niti zapovjednik Združenog stožera, general Myers, ne bismo se ustručavali predložiti predsjedniku prikladno povećanje broja vojnika. Ali dok analize pokazuju da za to nema potrebe, mislim da bi bilo pogrešno žuriti s takvim zaključcima."

Do ove izjave ministra Rumsfelda dolazi samo dan nakon što je nekoliko uglednih senatora zatažilo da se u Irak pošalju dodatne postrojbe. Republikanac John McCain, primjerice, izjavio je u jednom televizijskom interviewu kako vjeruje da je u Iraku potrebna najmanje još jedna divizija, odnosno između 10 i 15 tisuća vojnika.

Demokratski senator Joseph Biden, je ustvrdio kako su američke postrojbe - po njegovim riječima – "žalosno nepripremljene" za izazove s kojima su sučeljene u Iraku. U svom televizijskom interviewu, senator Biden je rekao da je u Irak potrebno uputiti 40 do 60 tisuća američkih vojnika.

Međutim ministar Rumsfeld je u svom govoru u Teksasu izjavio kako je u Iraku postignut – po njegovim riječima – "solidan napredak". Sve više lojalista svrgnutog režima nalazi se u pritvoru, što je rezultat koalicijskih napora da se spriječi svakodevno nasilje. "Mislim da karakteriziranje situacije u Iraku kao katastrofalne predstavlja nerazumijevanje onoga što se tamo događa. Teško je. Povremeno doživljavamo nazadovanja. Ipak ostvaruje se vrlo solidan napredak."

Ministar Rusfeld je priznao da, uz pristaše bivšeg režima, problem koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama predstavljaju i teroristi koji u Irak dolaze iz susjednih zemalja.

XS
SM
MD
LG