Linkovi

Mars i Zemlja najbliži u posljednjih 60 tisuća godina (27/8/03) - 2003-08-26


Danas su Mars i Zemlja najbliži u posljednjih gotovo 60 tisuća godina. Taj se događaj obilježava diljem svijeta, od stručnih skupova, preko popularno-znanstvenih okupljanja, pa do jednostavnih proslava zanesenjaka neba i svemirskih tema.

Među ovim potonjima su i tisuće entuzijasta koji su se okupili u Pasadeni, u Kaliforniji, gdje se, uz gledanje Crvenog planeta, nudila i proslava rođendana jednog pisca znanstvene fantastike, u čijem opusu je Mars našao značajno mjesto.

Riječ je o Rayu Bradburyju, autoru romana "Fahrenheit 451" i "Marsove kronike", čiji se 83. rođendan slavio u tamošnjem Planetarnom društvu. Ray Bradbury je i sam vrlo uzbuđen misijama na Marsu i nada se da će dolazeći mjeseci otvoriti novo poglavlje u ljudskim otkrićima.

"Nadam se da će spuštanja na Mars, u siječnju, biti uspješna. Nadam se da ćemo ponovno početi s misijama na Mjesec, a potom s misijama s ljudskim posadama na Mars. Uvjeren sam da će onog dana kada se na Mars spusti prva ljudska noga čovječanstvo poludjeti od sreće" - kaže Ray Bradbury.

On priznaje da u mašti zamišlja neko vrijeme za, recimo, stotinu godina, kada će neki mladi čitatelj, koji će već živjeti na Marsu, biti inspiriran njegovim "Marsovim kronikama" i sanjati o kolonizaciji drugih planeta.

XS
SM
MD
LG