Linkovi

Eksplodirala bomba u kući jednog od vodećih iračkih šiita (25/8/03) - 2003-08-25


Irački dužnosnici su priopćili da je u kući jednog od vodećih šiitskih muslimanskih svećenika eksplodirala bomba od koje su poginule tri osobe. Šiitski dužnosnici su priopćili da je ajatola Mohammed Said al-Hakim zadobio samo blažu povredu vrata kad je bomba eksplodirala ispred njegove kuće u Najafu.

Dužnosnici su priopćili da su od eksplozije poginula trojica njegovih tjelohranitelja. Vođa iračkih šiita Abdula Aziz al-Hakim, ujedno i član Upravnog itračkog vijeća, okrivio je za ovaj napaad pristaše svrgnutog režima Saddama Husseina. U međuvremenu su predstavnici Međuanarodnog Crvenog križa izjavili da smanjuju broj svog osoblja u Bagdadu nakon prijetnji koje su primili od terorista.

Američki civilni upravitelj za Irak, Paul Bremmer, ponovno je pozvao na učinkovitije djelovanje američkih obavještajnih službi te dodatnu suradnju Iračana kako bi se pomoglo stabiliziranju zemlje. U jednom televizijskom intervjuu gospodin Bremmer je rekao da bi Sjedinjene Države pozdravile povećanje broja međunarodnih snaga u Iraku, ali je naglasio da povećanje broja američkih vojnika nije potrebno. Prema njegovim riječima, većinu napada u zemlji izvode ostaci režima Saddama Husseina, ali sve više zabrinjava infiltracija stranih terorista u Irak.

XS
SM
MD
LG