Linkovi

Nakon 'velikog mraka' - skok prodaje kućnih generatora struje (25/8/03) - 2003-08-25


Nedavni nestanak struje na sjeveroistoku Sjedinjenih Država i u Kanadi izazvao je ogroman porast zanimanja za kućne generatore struje. Prosječna manja trgovina ranije bi tjedno imala 4 ili pet upita o kućnim generatorima, no, nakon 'velikog mraka' već prvi radni dani donijeli su i do pedesetak novih kupaca.

Doduše, i prošla je godina već donijela tridesetpostotni porast zanimanja kupaca za vlastite izvore električne energije - velike nestašice struje u Kaliforniji, kao i teroristički napadi u rujnu 2001, donijeli su porast potrošnje u tom sektoru za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Najjednostavnije, najjeftinije i najpopularnije rješenje je, kako izvješćuju trgovci, prijenosni generator, koji radi na benzin, i prodaje se po cijeni od oko 400 dolara. Takav generator stvara dovoljno struje za održavanje hladnjaka, uz istodobni rad na kompjuteru i kuhanje u mikrovalnoj pećnici. Osiguravanje električne energije za čitavu kuću, međutim, mnogo je skuplje - od dvije do 12 tisuća dolara, ovisno o tipu instalacije.

Proizvođači generatora vrlo brzo su reagirali na novo stanje na tržištu: kako javljaju mediji, proizvodnja je udvostručena i takva će ostati sigurno do listopada. Procjenjuje se da će kupci ove godine potrošiti na osiguravanje rezervne struje u svojim domovima najmanje 250 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG