Linkovi

Američki vinski rat (25/8/03) - 2003-08-24


Američka Koalicija za slobodnu trgovinu angažirala je Kennetha Starra, bivšeg posebnog istražitelja navodnih nezakonitosti nekadašnjeg predsjednika Billa Clintona, u pokušaju promjene zakona koji zabranjuje izravnu dostavu vina građanima na njihovu kućnu adresu.

Mali vinari htjeli bi iskoristiti internet i putem njega prodavati svoje proizvode. Na taj način bi se, kako vjeruju, izdvojili iz prenapučenog vinskog tržišta u Sjedinjenim Državama koje ima godišnji promet od 20 milijardi dolara. Pored malih vinara ovo je pitanje veoma važno i ljubiteljima vina koji bi htjeli izravno naručivati od njih, ali im zakon to ne dopušta.

S druge strane, nalaze se dužnosnici saveznih država koje žele zadržati čvrstu kontrolu nad tržištem alkoholnih proizvoda te tvrtke koje se bave prodajom na veliko i koje bi, u slučaju promjene zakona, izgubile milijune dolara.

Ova sudska bitka mogla bi – kako se vjeruje – završiti pred Vrhovnim sudom SAD-a. U njoj se sukobljavaju dva tradicionalna konzervativna pitanja – slobodna trgovina i prava saveznih država. Obje strane zastupaju veoma utjecajni odvjetnici, a analitičari procjenjuju da će se raditi o sukobu divova.

XS
SM
MD
LG