Linkovi

SAD regrutiraju bivše Saddamove agente (24/8/03) - 2003-08-24


Washington Post donosi na naslovnici tekst o tome kako su okupacijske snage u Iraku započele tajnu operaciju kojoj je cilj da se regrutiraju i obuče agenti koji su nekoć radili za zloglasnu iračku obavještajnu službi kako bi pomogli identificirati otpor američkim snagama. Ovaj neobičan potez da se regrutiraju bivši agenti tajne službe Saddama Husseina – piše washingtonski list - ukazuje na sve veće uviđanje američkih dužnosnika da vojne snage ne mogu same spriječiti napade poput ovog prošli tjedan u Bagdadu. Jedan viši američki dužnosnik je izjavio da su nastojanja glede ovih regrutiranja intenzivirana u posljednja dva tjedna unatoč protivljenju Iračkog upravnog vijeća kojeg su imenovale Sjedinjene Države. Inače - piše Washington Post – američki dužnosnici odbijaju reći koliko je bivših agenata dosad unovačeno, međutim, irački dužnosnici kažu da može biti riječ o nekoliko desetaka, ali i o nekoliko stotina osoba.

Los Angeles Times proveo je anketu u Kaliforniji o popularnosti potencijalnih kandidata za guvernera ove savezne države. Prema najnovijim podacima, sadašnji zamjenik guvernera Cruz Bustamante ima prednost nad popularnom filmskom zvijezdom Arnoldom Schwarzeneggerom. Kad bi gospodin Bustamante izišao na izbore kao jedini kandidat Demokratske stranke 7. listopada, imao bi podršku od 35 posto ispitanika. Za Schwarzeneggera bi glasovalo 22 posto anketiranih, međutim, nakon njega na listi popularnosti nalaze se još tri kandidata Republikanske stranke. Recimo i to da je jedan od njih – Bill Simon Jr. – jučer naglo povukao svoje ime iz izborne utrke. Prema anketi Los Angeles Timesa, za njega bi glasovalo 6 posto ispitanika.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today donosi napis o nalazima istrage nedavnog velikog nestanka električne energije na sjeveroistoku Sjedinjenih Država. U saveznoj državi Ohio, gdje je i raspad sustava započeo, problemi su započeli nekoliko sati prije potpunog nestanka električne energije. Tzv. crna rupa u opskrbi elektrikom ove savezne države gutala je ogromnu količinu struje iz generatora dvije velike opskrbne kompanije, prijeteći da će spaliti kablove. Iako je zajednička američko-kanadska istraga u tijeku, zasad je najpopularnija teorija da je sve započelo kvarom u jednoj elektrani u vlasništvu kompanije FirstEnergy Corp iz Ohia.

XS
SM
MD
LG