Linkovi

SIRTF - pogled u svemir infracrvenim okom (24/8/03) - 2003-08-24


Nakon četveromjesečnog odgađanja, - i ako sve bude kao što je planirano -, američka Nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, danas će lansirati posljednji u nizu opservatorija koji orbitiraju oko Zemlje.

Jednotonski opservatorij, nazvan "Space Infrared Telescope Facility", odnosno skraćeno SIRTF, posljednji je element NASA-inog programa "Veliki opservatoriji", koji uključuje Svemirski teleskop Hubble, Opservatorij gama zračenja Compton, te Rendgenski opservatorij Chandra.

Kao što mu i naziv kaže, SIRTF će gledati u svemir kroz infracrvene valne dužine svjetlosti. Očekuje se da će uspjeti podignuti veo tajni s guste prašine i plinova koji zakrivaju pogled na rođenje zvijezda i planeta. Uz to, znanstvenici kažu da će pomoću SIRTF-a pratiti evoluciju galaksija iz najranijih vremena našeg svemira; da će proučavati hladne, tamne oblake prašine i plinova iz kojih se rađaju zvjezdani sustavi; te da će razotkriti prirodu stijenja, prašine i sličnih tvorbi koje orbitiraju oko Sunca, izvan orbite planeta Plutona, za koje se smatra da su otpaci preostali iz vremena nastanka Sunčevog sustava.

SIRTF će najvjerojatnije, kako tvrde znanstvenici, u ogromnoj mjeri povećati znanje o kvazarima, jednima od najblještavijih izvora svjetla u svemiru. Infracrveni spektar u tom je smislu dragocjeniji od onih koje pokrivaju postojeća tri orbitirajuća opservatorija.

XS
SM
MD
LG