Linkovi

Thirteen (25/8/03) - 2003-08-24


Dobitnica Oskara Holly Hunter jedna je od glumica u zapanjujuće realističnoj i uznemirujućoj drami o životu mladih Amerikanaca. Film "Thirteen" je bio prava senzacija na ovogodišnjem filmskom festivalu Sundance, a jedna od autorica scenarija je i tinejdžerska zvijezda Nikki Reid koja glumi u filmu.

Samo joj je 13 godina, Tracy gleda po svojoj sobi i zapaža dječje predmete: lutke, likove iz crtanih filmova, školske knjige. U školi upoznaje djevojčicu Evie, kojoj je također 13 godina, ali koja posjeduje sve što obična Tracy nema: samopouzdanje, seksi imidž i provokativni izgled.

Zahvaljujući novom prijateljstvu ali i krađama po ekskluzivnim buticima, Tracy gotovo preko noći mijenja izgled, te počinje uzimati droge i bušiti tijelo. Omamljena novostećenom popularnošću među vršnjacima, Tracy sve češće laže svojoj majci, koja se hvata ukoštac s time što je njena kći postala.

Petnaestogodišnja Nikki Reid napisala je “Thirteen” s 13 godina, u doba kada je i ona sama prolazila kroz promjene s kojima se Tracy suočava u filmu. "Tracy se labavo temelji na meni, ne mogu reći da je scenarij autobiografija mene jer onda bi svi mislili da ono što se događa Tracy, da se dogodilo i meni, što nije istina" - kaže Nikki Reid.

Holly Hunter, u ulozi majke Melanie, nastoji biti prijateljica svojoj kćeri, saznajući kasnije da njenoj kćeri treba samo roditelj, a ne i prijatelj. "Melanie voli svoju kći, ali ima mana, mnogo mana. Svi znamo biti voljeni, ali trebamo i voljeti. Mislim da je za roditelje ovo jedan od najvećih izazova u životu. Isto tako imam osjećaj da svi moji znanci koji su inače roditelji posjeduju bezuvjetnu ljubav prema svojoj djeci, koja se iskazuje u ovome filmu" - kaže Holly Hunter.

“Thirteen” je također i filmski debut režiserke Catherine Hardwicke, za kojeg je dobila nagradu na filmskom festivalu Sundance. Osim već spomenutih glumaca, druge uloge u filmu imaju Jeremy Sisto i Deborah Kara Unger. Film je snimljen u okolici Los Angelesa.

XS
SM
MD
LG