Linkovi

Dolar za 'Hrvatsku kuću'  (25/8/03) - 2003-08-24


“Hrvatska kuća”, privatna neprofitna organizacija iz Washingtona, pokrenula je akciju prikupljanja novca za kupovinu ili izgradnju objekta koji bi bio služio kao hrvatska kuća u glavnom gradu Sjedinjenih Država. Više o toj akciji u razgovoru s Ankicom Pavlić koja je zadužena za prikupljanje donacija.

“Washington nije samo glavni grad Sjedinjenih Država nego i jedan od najvažnijih svjetskih centara. Nazočnost Amerikanaca hrvatskog podrijetla ovdje od ključne je važnosti” - ističe se u priopćenju Hrvatske kuće u kojem se poziva Hrvate da doniraju sredstva za kupovinu zgrade. U njoj bi se nalazila dvorana za sastanke, biblioteka, uredski prostori za organizacije američkih Hrvata, a postojali bi i nekoliko soba u kojima bi se jeftino mogli smjestiti posjetitelji iz Hrvatske. Uz taj objekt bila bi podignuta kapelica koju bi koristila lokalna katolička misija svetog Blaža.

Budući da se radi o skupom projektu organizacija Hrvatska kuća pokrenula je akciju prikupljanja sredstava među Hrvatima. Pojedinosti nam iznosi Ankica Pavlić. "Pozivamo sve Hrvate, kako one u području Washingtona tako i druge, da doniraju dolar mjesečno odnosno 12 dolara godišnje. Donacije su počele pristizati. Međutim, neki daju i više od toga. Na primjer, jedan Hrvat nam je poslao ček na stotinu dolara te je napisao: 'Evo stotinu dolara za ideju čije je vrijeme konačno došlo'."

Gospođa Pavlić dodaje da većina donacija dolazi od Hrvata izvan područja glavnog grada Sjedinjenih Država. Ona nam nije htjela reći koliko je do sada novca prikupljeno, ali je naglasila da su nekretnine u Washingtonu i oko njega prilično skupe: "Trebamo bogate donatore ili pak pomoć neke zaklade. Hrvatskoj vladi se sviđa ideja Hrvatske kuće, ali za sada nam nije ponuđena pomoć. Pokušali smo se dogovoriti s vladom oko jedne zgrade koju je Republika Hrvatska dobila u području Washingtona u sklopu sukcesije, ali, koliko sam shvatila, oni je žele zadržati za svoje diplomatsko osoblje."

U akciju prikupljanja sredstava za Hrvatsku kuću uključilo se i nekoliko umjetnika koji će održati koncerte u dvorani austrijske ambasade u Washingtonu. Sav novac koji će se prikupiti na koncertima bit će namijenjen projektu Hrvatske kuće. No to nije sve. "Pokušat ćemo s ovom akcijom još neko vrijeme da vidimo hoćemo li uspjeti, a ako ne probat ćemo nešto drugo. Željela bih napraviti brošuru koju bismo poslali imućnijim ljudima i zakladama kako bismo im slikovito predočili našu inicijativu" - objašnjava gospođa Pavlić.

Ako netko želi dati dobrovoljni prilog to može učiniti na adresu Croatian House, P.O. Box 34546, Bethesda, MD 20827, a može se obratititi i na adresu elektronske pošte croatianhouse@aol.com.

XS
SM
MD
LG