Linkovi

Slabi podrška predsjedniku Bushu - anketa tjednika Newsweek (25/8/03) - 2003-08-24


Anketa tjednika Newsweek pokazuje da većina američkih glasača ne bi glasala za predsjednika Georgea Busha, za njegov drugi mandat, kada bi se izbori održavali u ovom trenutku.

49 posto ispitanika, registriranih glasača, izjavilo je da ne bi glasalo za Georgea Busha, dok ih je 44 posto odgovorilo da bi.

Ova je anketa prvo istraživanje javnog mnijenja u kojem su pristaše aktualnog predsjednika u manjini. U travnju, u anketi Newsweeka, 52 posto ispitanika izjavilo je da bi glasalo za Georgea Busha, dok ih je niječno odgovorilo 38 posto.

Članak u Newsweeku, koji komentira rezultat ankete, slabljenje podrške predsjedniku objašnjava razočaranjem događajima u Iraku. 69 posto ispitanika izjavilo je da ih brine to što bi Sjedinjene Države mogle ostati u Iraku godinama, bez postizanja svojih ciljeva.

Gotovo polovica ispitanika zabrinuta je da će cijena poslijeratne misije u Iraku dovesti do još većeg proračunskog manjka i daljnjeg slabljenja ekonomije. Više od polovice ispitanika smatra da cijena jednog tjedna američke misije u toj zemlji - puna milijarda dolara - prevelika, te da bi te troškove trebalo smanjiti.

Međutim, 61 posto ispitanika smatra da je vojna akcija protiv režima Saddama Husseina bila opravdana.

Samo 18 posto ispitanika u Newsweekovoj anketi vjeruje da se, dugoročno gledano, u Iraku može uspostaviti stabilna, demokratska vlast. Samo 13 posto ispitanika vjeruje da napori američkih oružanih snaga u Iraku - da se uspostavi unutrašnja sigurnosti i obnovi zemlja - idu dobro.

Anketa je temeljena na upitniku na koji je - putem telefona - odgovorilo oko tisuću nasumce izabranih građana, starijih od 18 godina. Anketa je provedena 21. i 22. kolovoza. Margina statističke pogreške iznosi tri posto.

XS
SM
MD
LG