Linkovi

'Sjeme mira' na Srednjem Istoku (24/8/03) - 2003-08-24


U jednom omladinskom kampu, na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, 160 tinejdžera iz Izraela, Palestine, Jordana, Katara i Tunisa proveli su ovog ljeta tri tjedna radeći zajednički na pretvaranju mržnje i nerazumijevanja u prijateljstvo.

Radi se o programu koji sponzorira neprofitna organizacija "Sjeme mira", čiji je cilj pripremanje mladeži za zajednički rad i suradnju kako bi promicali koegzistenciju i mir. Petnaestogodišnji Izraelac Amir rekao je da je isprva oklijevao sudjelovati u programu zajedno s arapskim tinejdžerima. No, kako je prolazilo vrijeme, otkrio je da se i njegov stav promijenio. "Prije nego što prosuđuješ ljude," kaže Amir, "trebaš ih saslušati i pokušati shvatiti njihovu točku gledišta. Premda smo se mogli ne slagati, naučili smo poštivati jedni druge."

Državni tajnik Colin Powell rekao je tinejdžerima da su Sjedinjene Države odlučne pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir: "Vrlo je važno stalno gurati tu poruku da će san, koji svi imamo, o dva naroda koji žive u miru, jedan kraj drugoga, u dvije države, Izraelu i Palestini, bit ostvaren samo onda kada dođe kraj nasilju, kada dođe kraj teroru, kada si i mladi i stari, svi zajedno, pruže ruke i kažu: Dosta! Dosta! Ovome mora doći kraj!"

Državni tajnik Powell rekao je da ni nasilje niti terorizam neće obeshrabriti Sjedinjene Države ili njezine prijatelje i saveznike: "Neće nas zaustaviti bombe. Neće nas zaustaviti ovakva vrsta nasilja. Zato jer to dugujemo vama. Dugujemo vam da vam pružimo bolji svijet, bolji dio svijeta, nego što smo ga doživjeli posljednjih godina."

Kao što je kazala Lena, palestinska tinejdžerka koja je sudjelovala u programu "Sjeme mira": "Ako možemo koegzistirati zajedno u kampu, tokom tri tjedna, zašto ne bismo pokušali ponovno zajedno koegzistirati u jednoj zemlji?" I to je jedno odlično pitanje.

XS
SM
MD
LG