Linkovi

Nove mjere sigurnosti u američkim lukama (23/8/03) - 2003-08-23


Osim aerodroma luke predstavljaju najveći izazov za američke sigurnosne službe čiji je zadatak spriječiti terorističke napade poput onih iz jeseni 2001. Naša izvjestiteljica posjetila je jednu od najvećih pomorskih luka u Sjedinjenim Državama - luku Seattle-Tacoma, u saveznoj državi Washington, na krajnjem sjevero-zapadu ove zemlje.

U luke poput Seattle trgovački i teretni brodovi iz cijelog svijeta pristaju svakog dana. Mick Schultz, lučki dužnosnik odgovoran za odnose s medijima, kaže da su ovdje problemi puno drugačiji nego na aerodromima. "Aerodrom je mjesto koje se, u najvećem broju slučajeva, može obuhvatiti pogledom. Tu su zgrade, piste, te putnički terminali. Prtljagu zapravo i nije tako teško pregledati. Međutim, u pomorsku luku poput ove godišnje stigne oko tri milijuna kontejnera, svaki od njih visok i širok više od deset metara. Sve ih ne možete otvoriti i pregledati".

Upravo to brine senatoricu iz savezne države Washington, Patty Murray. Ona je prošle godine objavila zakonski prijedlog koji bi lučku inspekciju učinio strožom. Provedbu zakona financirat će savezna vlada ali i privatne prevozničke kompanije koje djeluju u tri najveće američke luke – New Yorku, Los Angelesu i Seattleu. "U Ameriku godišnje uđe više od šest milijuna kontejnera s robom. Ne znamo baš pretjerano mnogo što se nalazi u svima od njih, odakle dolaze, gdje im je odredište. Očito je da je potreban novi sustav kontrole lučkog tereta, od polazišta do odredišta".

Senatoričin savjetnik za medije, Todd Webster objašnjava da je ova inicijativa važna iz dva razloga: incident bi mogao imati katastrofalne posljedice po čitavu zemlju jer bi – kao prvo – moglo doći do nestašica nekih roba. Kao drugo, luka Seattle je vrlo blizu poslovnom središtu tog grada, kao i stambenim četvrtima. "Teroristički bi napad zaista imao tragičane posljedice u takvom okružju" – kaže Todd Webster. Ova luka već godinama koristi sigurnosne sustave koje je proizvela kalifornijska tvrtka Savi Technology. Riječ je o kompjuterskom programu koji prati sadržaj kontejnera robe i njihovu lokaciju, bez obzira gdje se u svijetu nalazili. Ova kompanija je dodala sustavu još jedan aspekt – kontrolne uređaje za otkrivanje bombi, eksploziva i drugih sličnih, smrtonosnih materijala, koje će se možda pokušati prokrijumčariti u Sjedinjene Države.

Izvršni direktor tvrtke Savi Technology Vic Verma objašnjava o čemu se radi. "Naša tehnologija omogućava utvrđivanje je li kontejner na putu bio otvaran ili zatvaran, te da li je nešto bilo dodavano. O tome obavještavaju posebno ugrađeni senzori".

Vic Verma kaže da je važno da ovu tehnologiju počne primjenjivati što više luka. Kongres Sjedinjenih Država nedavno je odobrio novac iz proračuna kojim će se financirati kupnja ove opreme i manjim američkim lukama.

XS
SM
MD
LG