Linkovi

Zabrinuti 'protu-hrvatskim provokacijama' u RH, američki Hrvati kontaktirali Državno tajništvo (23/8/03) - 2003-08-22


Nacionalna federacija Amerikanaca hrvatskog podrijetla poslala je američkom Državnom tajništvu pismo u kojem se izražava zabrinutost zbog niza – kako se navodi – “protu-hrvatskih incidenata” u Republici Hrvatskoj, mahom na područjima koja su bila dio takozvane Krajine. O pismu za Glas Amerike govori John Kraljić, predsjednik ove krovne udruge koja okuplja desetke hrvatskih organizacija u Americi.

Johna Kraljića su na obraćanje Državnom tajništvu navela izvješća hrvatskih medija o ispisivanju velikosrpskih parola, isticanju srbijanskih zastava, vandalizmu nad hrvatskim spomenicima te – kako je rekao – provokativne anti-hrvatske izjave Milana Đukića, gradonačelnika Donjeg Lapca i zastupnika u Saboru. Tu su i razlike oko granice na Dunavu, koje sa Srbijom i Crnom Gorom još uvijek nisu riješene.

"To su očito problemi. Ovu se vladu ne može optužiti da nije pružila ruku Srbima. Bez obzira na to, mene su neki događaji ovog ljeta podsjetili na događaje iz razdoblja 1989-1991., koji su završili ratom. Zbog toga sam odlučio kontaktirati američko Državno tajništvo" - kaže John Kraljić.

On je svjestan da State Department ne može mnogo učiniti u vezi s međunacionalnim incidentima u Hrvatskoj, no smatra da ga se treba o tome obavijestiti te iskazati zabrinutost američkih Hrvata.

“U vezi neslaganja oko granice na Dunavu, Washington može izvršiti pritisak na Beograd, da poštuje državne granice. Sjedinjene Države također, po mom mišljenju, imaju utjecaja na srpske političare u Hrvatskoj, jer neke njihove organizacije dobivaju američku pomoć. Washington bi tim političarima, pogotovo Milanu Đukiću, trebao poručiti da prestanu s provokativnim izjavama koja dižu napetost u Hrvatskoj” – izjavio je za Glas Amerike John Kraljić, predsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, koja broji 130 tisuća članova.

XS
SM
MD
LG