Linkovi

Nacionalna sigurnost - prednost ili slabost? (22/8/03) - 2003-08-22


"Nacionalna sigurnost bi se mogla pokazati ne tako sigurnim pitanjem za Busha 2004." - naslov je članka u Washington Postu. Kako piše ovaj list, ovotjedni val nasilja i smrti u Iraku, Izraelu, Gazi i Afganistanu doveo je u prvi plan stvarnost o kojoj predsjednik Bush nerado raspravlja: mir nije na dohvat ruke.

Prije manje od mjesec dana, prisjeća se washingtonski list, samouvjereni predsjednik je u ružičnjaku Bijele kuće govorio da 'uvjeti u Iraku postaju sve bolji', pohvalio se 'sve efikasnijom borbom protiv al-Qaide', te proglasio 'prilično dobar napredak' prema miru na Srednjem Istoku. Sve to još može postati i istina, ali u međuvremenu, i republikanski i demokratski stratezi prilagođavaju svoje planove nečemu što je još nedavno izgledalo nezamislivo - da bi se predsjednikove odluke o pitanjima nacionalne sigurnosti, a posebice rata u Iraku, na izborima slijedeće godine mogle pokazati njegovom slabošću, a ne ogromnom prednošću pred drugim pretendentima na Bijelu kuću.

U Los Angeles Timesu veća se pažnja pridaje sportskoj superzvijezdi domaćih Lakersa, Kobeu Bryantu, koji je optužen za seksualno zlostavljanje. Kalifornijski dnevnik komentira jučerašnju odluku suda da dopusti objavljivanje samo uhidbenog naloga, ali ne i bilo kojeg drugog dokumenta ili prisegnute izjave iz istrage. Za medije to je težak udarac jer su javnosti htjeli podastrijeti više pojedinosti o optužbama o seksualnom zlostavljanju.

Sud je, međutim, ustanovio da bi objavljivanje takvih detalja vjerojatno ugrozilo pravo branjenika na pošteno suđenje. Sud je, doduše, isto tako odbio i zahtjev obrane da suđenje bude premješteno iz okruga Eagle negdje gdje bi porota bile manje pristrana. Medijska pažnja, rekao je sudac, ionako je umanjila mogućnost pronalaženja porote koja o tom slučaju nije ništa čula. Los Angeles Times, isto tako, prenosi vijest da je u Iowi uhićen jedan 22-godišnji obožavatelj Kobea Bryanta, koji je zaprijetio smrću djevojci koja optužuje Bryanta za seksulano zlostavljanje.

XS
SM
MD
LG