Linkovi

Teroristički napad u Jeruzalemu (22/8/03) - 2003-08-22


Nade u mir između Izraelaca i Palestinaca doživjele su težak udarac još jednim smrtonosnim terorističkim napadom. Devetnaestog kolovoza, palestinski terorist-samoubojica eksplodirao je bombu u nakrcanom autobusu gradskog prometa, u Jeruzalemu, ubivši najmanje dvadesetoro ljudi,uključujući i pet Amerikanaca. Više od stotinu ljudi bilo je ranjeno.

Među ubijenima i ranjenima bilo je mnogo djece. Neke od žrtava vraćale su svojim kućama nakon što su molile na Zidu Plača, u jeruzalemskom Starom Gradu. Dore Gold, savjetnik izraelskog premijera Ariela Sharona, rekao je da je bombaški napad zadao ozbiljan udarac nastojanjima da se s Palestincima sklopi mir:

"Ne možemo imati mirovni proces u trenutku kada članovi naših spasilačkih ekipa u rukama drže mrtvu djecu koja su se vraćala s molitvi na Zidu plača, na najsvetijem mjestu Jeruzalema. To se ne može tolerirati."

Premijer Palestinske uprave Mahmoud Abbas osudio je 'taj strašan čin', za koji je rekao da 'ni najmanje ne služi interesima palestinskog naroda'. Gospodin Abbas je izrazio žaljenje obiteljima žrtava i naredio palestinskim sigurnosnim službama da o tom bombaškom napadu provedu istragu.

Odgovornost za samoubilački napad preuzele su dvije terorističke skupine, Islamski džihad Palestine i Hamas. Ove i druge terorističke skupine, kako je rekao predsjednik George W. Bush, moraju biti raspuštene ukoliko se želi da mir ikada zavlada Srednjim Istokom.

"Obje strane se slažu da temeljnu prepreku miru predstavlja terorizam, koji ne može biti opravdan nikada i nikakvim ciljem. Premijer Abbas se obvezao da će potpuno okončati nasilje i terorizam. Palestinska uprava mora poduzeti kontinuirane, ciljane i učinkovite akcije kako bi se suprotstavila onima koji su uključeni u terorizam i kako bi uklonila terorističke kapacitete i infrastrukturu."

Predsjednik Bush je rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Palestinskoj upravi 'kako bi ona mogla učiniti ono što treba, a to je raspustiti i uništiti organizacije … koje ubijaju nevine ljude kako bi spriječile napredak mirovnog procesa.'

XS
SM
MD
LG