Linkovi

Središte Bostona već 16 godina zakrčeno građevinskim strojevima (21/8/03) - 2003-08-21


Grad Boston bit će domaćin Nacionalne konvencije Demokratske stranke 2004. godine. Gradski oci odlučni su da do tada okončaju velike infrastukturne radove u povijesnom središtu grada koji traju već punih 16 godina.

U ovom trenutku jedna cijela generacija građana Bostona ne zna kako centar grada izgleda bez građevinskih strojeva. Šesnaest godina je dugačko vrijeme za neugodnosti koje donose buka i prašina i – možda najgore od svega – cestovne obilaznice. Gradilište poznato kao Big dig, u slobodnom prijevodu Veliki kop, prava je gnjavaža za stanovnike Bostona.

No, građevinski inžinjer Kirk Elwell, jedan od vođa projekta, ima drugačije viđenje: "Ovo je super. Ovdje radim jedanaest godina i tijekom tog smo vremena primjenjivali sve nove i stare građevinske tehnike koje danas postoje na svijetu. Na ovom gradilištu sve smo ih primjenili."

Upravo iz tog razloga Veliki kop je postao legendaran u krugovima građevnskih inženjera. Autoput je ukopan nekih četrdesetak metara ispod površine s tim da cesta, na nekim mjestima, prolazi na svega petnaestak centimetara od temelja nekih od najvećih bostonskih nebodera. Iznad autoputa nalazi se tunel podzemne željeznice, a na površini prolazi središnja prometna arterija. Tom uzdignutom cestom sa šest traka dnevno prođe 190 tisuća automobila.

Problem za građevinare bio je u tome da su tu cestu svo vrijeme radova morali držati otvorenom. Budući da su kopali ispod nje, morali su dizajnirati niz potpornja koje su potom pomicali kako su radovi napredovali. Projekt su osmislili građevinski inženjeri, gradski oci i političari početkom 80-tih. Oni su bili svjesni da se autoput kroz središte Bostona mora ukloniti. Njime je, naime, prolazilo tri puta više automobila nego što je zamišljeno kada je otvoren 1959. godine.

Pored toga, spomenuta središnja arterija podijelila je grad na pola, izolirajući jednu četvrt od druge. Dužnosnici, stoga, nisu htjeli još jedan, veći autoput koji bi prolazio nadvožnjacima posred grada, pojašnjava Matthew Amarello, pod čijom prometnom upravom se nalazi spomenuti auto-put:

"Srušit ćemo uzdignuti autoput, tako da se može reći da zapravo ponovno spajamo bostonske četvrti. North-End, bostonska talijanska četvrt, ponovno će biti spojena sa središtem grada. Kineska četvrt koja je podijeljena 50-tih godina povezat će se sa svojim povjesnim korijenima u južnom dijelu Bostona."

Za razliku od mnogih metropola koje nemaju mogućnost popravnog, Boston je dobio prigodu da ispravi pogreške iz prošlosti. Kad se auto-put ukopa, u centru će se stvoriti 28 hektara površine za izgradnju i uređenje. Još jednom Matthew Amarello.

"Usudio bih se reći da će Boston postati najljepši grad u Sjedinjenim Državama. Sada bih tu titulu dao San Franciscu, ali će s ukopavanjem auto-puta Boston dobiti odgovarajuće središte, a grad više neće biti podijeljen na pola."

To se, naravno, neće ostvariti bez velike cijene. Uz spomenute buku, prašinu i druge neugodnosti, ovaj projekt će koštati porezne obveznike 500 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG