Linkovi

Obećavajuće cjepivo protiv zapadno-nilskog virusa (20/8/03) - 2003-08-20


Znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti proizveli su obećavajuće cjepivo protiv zapadno-nilskog virusa, objavljeno je u rujanskom broju časopica Virology. Znanstvenici su dijelove srodnog virusa zamjenili proteinima iz zapadno-nilskog virusa i tako stvorili hibridno virusno cjepivo koje je isprobano na majmunima. Testovi su pokazali da je novo cijepivo zašitilo majmune od zapadno-nilskog virusa.

“Ministarstvo zdravstva energično je reagiralo na šireće zarazne bolesti, uključujući zapadno-nilsku groznicu, a naš je cilj što skorija i najbolja moguća zaštita građana”, izjavio je ministar zdravstva Tommy Thompson. Pokusi novog cjepiva na ljudima trebali bi započeti do kraja godine.

Zapadno-nilski virus širi se putem komaraca. Ta bolest obično započinje umjerenim simptomima sličnima gripi, a moža uzrokovati odnosno upalu mozga. Prvi slučajevi zabilježeni su u SAD-u 1999. godine, a od tada se ta zarazna bolest ubrzano proširila sa američkog sjeveroistoka diljem Sjeverne Amerike.

XS
SM
MD
LG