Linkovi

Pred UN-om, zastave na pola koplja (20/8/03) - 2003-08-20


Ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku zastave su spuštene na pola koplja, u čast jučer poginulim djelatnicima svjetske organizacije, među kojima je i Sergio Vieira de Mello, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava. U Bagdadu je, u terorističkom napadu kamionom-bombom, poginulo dvadeset osoba.

Pogibija Sergia Vieire de Mella za međunarodnu zajednicu predstavlja ogroman i šokantan gubitak. Radeći za svjetsku organizaciju više od 33 godine, ovaj se brazilski diplomat istakao u nizu diplomatskih i humanitarnih misija, u nekim od najozbiljnijih svjetskih kriza. Bio je na čelu međunarodnih misija na Kosovu, Istočnom Timoru, a nedavno je bio imenovan i posebnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za Irak.

Annan: Težak gubitak i za svjetsku organizaciju, a i za mene osobno

Glasnogovornik svjetske organizacije Fred Eckhart pročitao je novinarima priopćenje glavnog tajnika Kofi Annana: "Ovo je vrlo težak gubitak i za mene osobno. Smrt bilo kojeg kolege je teška. Međutim, ne znam postoji li bilo koji kolega koji će i meni i cijeloj svjetskog organizaciji više nedostajati od Sergia. Tijekom cijele svoje karijere, on je bio izvanredan stručnjak u službi čovječanstva. Cilj mu je bio ublažiti patnje ljudi širom svijeta, pomoći im da riješe međusobne sukobe i obnove svoja ratom razrušena društva."

Predsjednik Sjedinjenih Država George Bush nazvao je odgovorne za teroristički napad u Bagdadu "neprijateljima civiliziranog svijeta", dodajući da "ubojicama neće biti dopušteno da odluče budućnost Iraka." Predsjednik je napomenuo da je ovaj napad još jedan od primjera da "pristaše bivšeg režima obuzima očaj, jer međunarodna koalicija napreduje u izgradnji slobodnog Iraka."

Gospodin de Mello upravo je odslužio polovicu svoje četveromjesečne misije u Iraku, kao posebni izaslanik glavnog tajnika. 55-godišnji diplomat najviše se istakao u rješavanju kriznih situacija – bio je u misijama u Libanonu, potom Mozambiku, Peruu i Ruandi. 1999. godine bio je čelnik misije UN-a na Kosovu, a potom i na Istočnom Timoru. Prošle je godine postao visoki povjerenik svjetske organizacije za ljudska prava, koja ima sjedište u Ženevi.

Tijekom svoje službe u Iraku, posebnu je pozornost posvećivao kontaktu s Iračanima, pogotovo s budućim čelnicima te zemlje. Govoreći krajem svibnja, o tome je rekao: "Glavni prioritet je uspostaviti kontakt s prvacima tamošnjih zajednica, predstavnicima medija, predstavnicima građanskog društva, kojih ima mnogo. Iračko je društvo slojevito, i upravo je to u posljednje 24 godine bilo ugušivano, ali slojevitost i bogatstvo u Iraku još uvijek postoji."

Luers: Bio je pravi majstor

Oni koji su ga poznavali, tvrde da je Sergio Vieira de Mello posjedovao karizmu vrhunskog čelnika ali i naglašenu suosjećajnost za ljudske patnje – što ga je posebno učinilo efikasnim u brojnim humanitarnim misijama. Američki diplomat William Luers, predsjednik američke podružnice Društva Ujedinjenih naroda, o preminulom brazilskom diplomatu kaže: "Vrlo je dobro poznavao ljudsku prirodu, u čemu se i sastoji dobar dio diplomatske vještine, pogotovo kad se radi o pitanjima rata i mira, te posljeratne obnove. Bio je pravi majstor."

Velepolanik Luers vjeruje – a s time se slažu i mnogi drugi – da bi Sergio Vieira de Mello jednog dana vjerojatno postao glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG